Ce provoacă în organism excesul de înghețată. Care sunt opțiunile cu cele mai puține calorii

inghetata, exces de inghetata, calorii, nutritie, inghetate dietetice Sursa foto: Pexels

Abuzul de înghețată, unul dintre deserturile preferate ale verii poate provoca creșterea în greutate din cauza nivelului ridicat de zahăr. În egală măsură, poate aduce probleme legate de colesterol. Deși mulți știm că nu este una dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru organismul nostru și că ar fi mai bine să consumăm fructe pentru a înfrunta căldura sezonului, nu ne putem abține de la acest deliciu.

Cei mai înrăiți fani ai înghețatei sunt copiii, care ar mânca-o zilnic dacă ar putea. Și astfel apar întrebările: Cât de sănătos este să mâncăm multe înghețate? Câte calorii conțin diferitele tipuri de înghețată? Știm deja că nimic în exces nu este bun, iar acest lucru se aplică și consumului de înghețată. Acest desert include de obicei grăsimi lactate și vegetale, precum și un conținut ridicat de zahăr. Din acest motiv, trebuie să limităm consumul său și să alegem opțiuni mai sănătoase, precum sorbeturile (înghețată făcută din pulpă de fructe și apă).

Doar 3% și 5% din înghețată sunt proteine

Consumul excesiv de înghețată nu doar că duce la creșterea în greutate din cauza nivelului ridicat de zahăr, dar poate provoca și probleme cu colesterolul din cauza grăsimilor saturate, potrivit nutriționiștilor. De asemenea, trebuie să fim atenți la compoziția sa dacă suntem intoleranți la lactoză sau gluten, pentru a evita reacțiile adverse. Nu este nimic rău în a ne răsfăța ocazional cu o înghețată delicioasă, dar trebuie să ținem cont că un consum excesiv poate avea consecințe asupra organismului.

Ce conține de fapt o înghețată?

Surprinzător, jumătate din înghețată este aer, iar restul este o combinație de apă, zaharuri, grăsimi și proteine, în proporții variabile.

  • Aer și apă: Bulele de aer, înconjurate de grăsime, constituie 50% din volumul produsului. Aerul conferă înghețatei o textură spumoasă și ușoară. Între 50% și 60% din partea care nu este aer este apă.
  • Zaharuri: Carbohidrații, în special zaharurile, sunt o sursă de energie și au o importanță semnificativă în prepararea înghețatei, deoarece, pe lângă faptul că oferă gustul dulce, contribuie la textura alimentului, prevenind formarea cristalelor mari de gheață.
  • Grăsimi: Înghețata conține între 5% și 15% grăsimi, inclusiv cele provenite din grăsimea lactată.
  • Proteine: Între 3% și 5% din înghețată sunt proteine.

Înghețata cu cele mai puține calorii

Mulți oameni cred că înghețata aduce un aport prea mare de calorii. Acest aspect depinde de tipul de înghețată. În general, este vorba de alimente cu valoare energetică medie sau mare, cu excepția celor pe bază de gheață, care sunt mai puțin calorice. De exemplu, din 50 de înghețate pentru copii, analizate de Oficiul pentru Protecția Consumatorului din Spania, ElConfidencial concluzionează:

  • Cele mai puțin calorice sunt sorbeturile și înghețatele pe bază de gheață (100 kcal/100 g).
  • Înghețatele din lapte au în medie 210 kcal/100 g.
  • Cele cu biscuiți sau vafe au în medie 303 kcal/100 g.

Câte tipuri de înghețată există?

În Spania de pildă, legislația în domeniu prevede până la unsprezece categorii diferite de înghețată, în funcție de compoziția lor, deși cele mai comune cu care se întâlnește consumatorul sunt șase:

  • De frișcă (smântână): este o înghețată cu grăsime lactată, care conține un minim de 8% din această grăsime și 2,5% proteine de origine lactată.
  • Din lapte: are în compoziție lapte integral, cu un minim de 2,5% grăsime, și lapte degresat, cu un maxim de 0,3%.
  • Înghețată normală: conține cel puțin 5% grăsimi. Proteinele prezente trebuie să fie de origine lactată.
  • Înghețată de apă: în acest grup se includ clasicele înghețate pe băț, în care până la 88% din compoziție este apă.
  • Sorbet: este un tip de înghețată de apă care trebuie să conțină cel puțin 15% fructe și maxim 80% apă.
  • Granita: Aceasta este denumirea dată sorbeturilor sau înghețatelor de apă care sunt în stare semisolidă.

Deși majoritatea înghețatelor sunt compuse din apă și aer, toate au un procent de grăsimi, care, dacă sunt consumate în exces, pot provoca creșterea în greutate și chiar probleme cu colesterolul, unul dintre subiectele problematice pentru multe persoane. Surprinzător, unii experți afirmă și că mâncând înghețată nu te vei răcori, așa cum credeai.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *