Este o idee proastă să mesteci gumă în mod constant? Specialiștii în sănătate avertizează că există riscul de reflux acid, gastrită sau balonare, iar îndulcitorii artificiali pot avea efect laxativ și pot agrava simptomele sindromului intestinului iritabil

Avantaje si dezavantaje ale mestecatului gumei Colaj foto: G4FOOD

Mulți dintre noi sunt, de ani de zile, consumatori împătimiți de gumă de mestecat. Obiceiul este perceput ca fiind stimulativ și satisfăcător, dar, potrivit health.harvard.edu, există și dezavantaje.

Un mare avantaj al mestecatului gumei este îmbunătățirea sănătății orale

Mestecatul gumei stimulează producția de salivă, care poate preveni apariția cariilor prin neutralizarea acidului și îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din jurul dinților și gingiilor. Guma fără zahăr este cea mai bună alegere, deoarece versiunile care conțin înlocuitorul de zahăr numit xilitol reduc bacteriile care provoacă carii în cavitatea bucală.

Posibile dezavantaje ale mestecatului constant de gumă

  • Oboseală a mușchilor maxilarului / disfuncții ale articulației temporomandibulare (TMJ) – Mestecatul frecvent poate epuiza mușchii și pune presiune pe articulația temporomandibulară, conducând la dureri, clicuri sau chiar dureri de cap tensionate, potrivit specialiștilor de la Cleveland Clinic Mputh Healthy.
  • Disconfort digestiv – Mestecarea gumelor stimulează producția de salivă și secreția de acid gastric fără a avea alimente de digerat, ceea ce poate irita mucoasa gastrică și crește riscul de gastrită, reflux acid sau ulcer, susțin specialiștii de la Clinica Debora Ayala.
  • Balonare – De asemenea, înghițirea aerului (aerofagie) poate duce la balonare, flatulență sau disconfort abdominal.
  • Diaree – Îndulcitorii artificiali folosiți în guma fără zahăr (ex. sorbitol) pot agrava simptomele sindromului de colon iritabil (IBS), generând inclusiv crampe, diaree sau modificări ale tranzitului intestinal.
  • Riscuri legate de dinți, coroane și aparate dentare – Mestecatul continuu, mai ales al gumei cu zahăr, poate favoriza carii și poate accelera uzura smalțului. De asemenea, pentru cei cu obturații dentare, coroane sau aparate ortodontice, guma lipicioasă poate deteriora sau deforma aceste lucrări, prelungind tratamentele.
  • Impact negativ asupra mediului – Majoritatea sortimentelor de gumă de mestecat conține polimeri sintetici non-biodegradabili, contribuind la poluare și dând naștere unui deșeu dificil de îndepărtat.

Ce recomandă specialiștii cu privire la mestecatul gumei

  • Optează pentru gumă fără zahăr, ideal cu xylitol – aceasta stimulează producția salivară și reduce bacteriile care cauzează cariile.
  • Nu înlocui spălatul pe dinți sau folosirea aței dentare – aceste obiceiuri rămân fundamentale pentru sănătatea orală, chiar dacă mestecatul gumei poate ajuta suplimentar.
  • Moderație în timp și intensitate – Dacă nu ai probleme TMJ, limitează mestecatul gumei la aproximativ 15 minute pe zi, recomandă specialiștii de la Cleveland Clinic.
  • Fii atent la semne de durere sau blocaje în maxilar – într-o astfel de situație, e recomandat să oprești consumul și să consulți un specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *