După ce ai slăbit, în organismul tău au loc modificări majore/ Vei dormi mai bine, mâncarea va avea alt gust iar activitatea cerebrală va fi îmbunătățită

dieta slabit Sursa foto: Pexels

Când ai reușit să pierzi mai multe dintre kilogramele pe care le aveai în plus, multe aspect ale sănătății și bunăstării fizice și psihice se vor îmbunătăți. Apar modificări majore în organism după ce ai slăbit. Potrivit webmd.com, vei reuși să dormi mai bine, mâncarea va avea alt gust iar creierul tău va funcționa mult mai bine.

Dormi mai bine

Scăderea în greutate te poate ajuta să dormi mai bine noaptea. Multe persoane supraponderale au probleme cu somnul. Acest lucru se datorează, adesea, apneei în somn, o dificultate de respirație în somn, care este mai frecventă la persoanele supraponderale sau obeze. Pierderea în greutate poate ușura aceste probleme de respirație. S-ar putea să descoperi că, cel mai probabil, vei reuși să dormi toată noaptea, fără întreruperi. De asemenea, s-ar putea să te simți mai activ și bine odihnit pe tot parcursul zilei.

Vei fi într-o dispoziție mai bună

Pierderea în greutate nu face doar corpul să se simtă bine. Îți îmbunătățește starea de spirit și sănătatea mintală. Într-un studiu pe adulți în vârstă, obezi, la 3 luni după o pierdere semnificativă în greutate, aceștia au raportat mai puțină tensiune, depresie, furie și oboseală. Mai mult, oamenii a căror dispoziție era mai bună au pierdut cele mai multe kilograme. De asemenea, menținerea unei greutăți sănătoase reduce riscul de depresie, anxietate și alte probleme de sănătate mintală. O dispoziție bună și o greutate sănătoasă merg împreună.

Mâncarea va avea un gust diferit

Un exces de greutate prea mare îți poate “toci”, la propriu, simțul gustului. Un motiv pentru acest lucru ar putea fi acela că ți-ai pierdut, de fapt, papilele gustative. Studiile arată că persoanele care slăbesc mult, mai ales după o intervenție chirurgicală de slăbire, nu gustă mâncărurile la fel după aceea. Este posibil ca mesele dulci și grase să nu ți se mai pară la fel de bune. Deci, vei începe, în mod natural, să mănânci mai multe alimente sănătoase și, implicit, să iei mai puține calorii.

Activitatea cerebrală se îmbunătățește

Studiile conectează obezitatea cu problemele de memorie, abilitățile de gândire și funcționarea generală a creierului. Un studiu efectuat pe 20 de femei supraponderale sugerează că fenomenul funcționează și invers. Deși a fost un studiu mic, a arătat că, după ce au pierdut în greutate, femeile s-au descurcat mai bine la testele de memorie. Anumite părți ale creierului lor au devenit, de asemenea, mai active după pierderea în greutate.

Se îmbunătățește viața sexuală

Persoanele care sunt obeze raportează, adesea, un interes scăzut pentru sex și susțin că, pur și simplu, nu le place prea mult. Bărbații supraponderali, de exemplu, se pot lupta cu disfuncția erectilă. Vestea bună este că pierderea în greutate poate ajuta. O analiză a 16 studii de slăbire a arătat că atunci când oamenii pierd în greutate, calitatea vieții lor sexuale se îmbunătățește.

Riscurile pentru probleme de sănătate se reduc

Obezitatea crește riscul pentru multe probleme de sănătate. Pierderea în greutate poate ajuta la eliminarea acestor probleme de sănătate sau la reducerea riscului de apariție a acestora. Pierderea în greutate îți poate reduce tensiunea arterială și colesterolul. De asemenea, poate reduce riscul de diabet, boli de inimă, accident vascular cerebral și osteoartrită.

Riscul de cancer se diminuează

Persoanele care au mai multă grăsime corporală au un risc crescut de a face mai multe tipuri de cancer. Scăderea în greutate poate reduce riscul de cancer de sân, endometrial, de colon, de prostată și alte tipuri de cancer. Chiar dacă faci cancer, vei avea șanse mai bune să te lupți cu boala, dacă ai o greutate  corporală cât mai aproape de normal.

Metabolismul încetinește pe măsură ce slăbești

Dacă ai slăbit mult, este pentru că mănânci mai puțin. Când faci o schimbare majoră în cantitatea de alimente pe care o consumi în fiecare zi, corpul începe să o proceseze mai lent. Acest lucru poate face mai dificilă continuarea procesului de slăbire, după ce ai pierdut, deja, destule kilograme. Dar poți ajuta metabolismul cu mai multe exerciții fizice, inclusiv antrenamente de forță, pentru a construi masa musculară.

Orarul strict al meselor îți reglează ceasul intern

Orele fixe de masă pot ajuta la reglarea ceasului intern  al organismului, care menține corpul să funcționeze într-o zi de 24 de ore. Dacă ai făcut schimbări privind alimentația,  pentru a te ajuta să slăbești, s-ar putea să vezi schimbări și atunci când dormi și te trezești. Dacă vrei să continui să pierzi în greutate, studiile arată că este foarte important momentul când mănânci. De exemplu, femeile supraponderale și obeze pot slăbi mai mult atunci când mănâncă un mic dejun mai bogat și mai puțin la cină, chiar și atunci când totalul de calorii pentru zi este același.

Temperatura corpului se schimbă

Oamenii de știință au legat temperatura corpului de obezitate, atât la bărbați, cât și la femeile aflate în postmenopauză. Cicurile menstruale ar putea ajuta la reglarea temperaturii corpului la femei. Datele sugerează că un indice de masă corporală mai mare este conectat cu o temperatură corporală mai ridicată. Dacă slăbești mult, s-ar putea să observi că te simți mai rece.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *