DSVSA Mureș anunță intensificarea controalelor în trafic pentru verificarea transporturilor de porci vii şi a celor de produse de origine animală/ Măsura vine pe fondul apariţiei unor focare de pestă porcină africană în ţară

controale dsvsa mures Sursa foto: Pexels

Conducerea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş a anunţat, marţi, intensificarea controalelor în trafic pentru verificarea transporturilor de porcine vii şi a celor de produse de origine animală, pe fondul apariţiei unor focare de pestă porcină africană în ţară, transmite Agerpres.

“Având în vedere situaţia epidemiologică sub raportul apariţiei şi evoluţiei unor focare de Pesta Porcină Africană pe teritoriul României, în vederea prevenirii propagării acestei boli, vom intensifica controalele oficiale şi vor fi aplicate măsuri privind circulaţia porcinelor vii destinate sacrificării şi a cărnii de porc şi a produselor obţinute din carne de porc. Aceste controale vor fi realizate în trafic, în vederea verificării mijloacelor de transport a porcinelor vii şi a celor care transportă produse de origine animală, controale realizate împreună cu reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş”, a precizat directorul executiv al DSVSA Mureş, Nagy Péter Tamás, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş a arătat că a dispus şi o serie de măsuri în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, dar şi pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane.

Astfel, vor fi verificate condiţiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de porc şi alte alimente de origine animală şi non-animală destinate consumului uman şi se va asigura permanenţa la nivelul DSVSA şi a circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, până în data de 24 decembrie.

“Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Mureş, atrage atenţia cetăţenilor să se aprovizioneze cu produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, iar în cazul porcilor crescuţi şi sacrificaţi în gospodaria proprie este necesar a efectua examenul trichineloscopic a cărnii obţinute. Riscul de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine, sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.) este major. Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiţionale în gospodăriile populaţiei este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a produselor din carne rezultate din acestea”, a precizat şeful DSVSA Mureş.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *