Harghita: DSP atrage atenţia asupra respectării măsurilor de siguranţă alimentară la festivaluri sau evenimente comunitare

Sursa foto: PX Here Sursa foto: PX Here

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita atrage atenţia asupra respectării măsurilor de siguranţă alimentară la festivaluri sau alte evenimente comunitare, care sunt tot mai frecvente în judeţ pe perioada verii, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Directoarea DSP Harghita, dr. Tar Gyongyi, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, că la evenimente precum “Zilele Oraşului”, “Zilele Pălincii” sau “Ziua Cartofului”, organizatorii trebuie să ceară sfaturile specialiştilor DSP în igiena alimentaţiei şi să respecte indicaţiile lor care se referă la măsurile de igienă şi de depozitare a alimentelor.

“Aceste evenimente se organizează în aer liber, în bătaia soarelui, şi alimentele trebuie stocate corespunzător, să fie surse de răcire, deci frigidere care funcţionează la parametri normali, (…) să fie toată lumea precaută, să se spele mâinile înainte de a consuma alimente, deci aici e o problemă, de multe ori, nu prea ai o cişmea sau o toaletă unde să te speli pe mâini, trebuie asigurate aceste posibilităţi, şi trebuie îndrumată populaţia spre acestea, deci să se spele, să nu consume cu mâini murdare, mai ales copiii care nu şi-au însuşit încă toate aceste cunoştinţe. (…) În general, noi dăm un aviz în care descriem lucrurile despre care am vorbit: apa potabilă să fie asigurată, să fie gunoiul stocat, să nu se adune insectele, să fie protejate de razele soarelui alimentele care se vând, să fie protejate de muşte şi gândaci, stocarea să fie corespunzătoare”, a explicat dr. Tar Gyongyi.

De asemenea, şefa DSP Harghita recomandă organizatorilor să folosească aceste evenimente pentru a desfăşura acţiuni de educaţie pentru sănătate.

“Chiar se pot organiza, odată cu aceste evenimente, anumite acţiuni de educaţie pentru sănătate, în formă de competiţie, de joc, în formă acceptabilă pentru tineri şi pentru copii. Pot fi folosite ocazii de a promova un mod de viaţă sănătos, renunţarea la fumat sau evitarea consumului de alcool. (…) Pot fi folosite aceste ocazii chiar ca evenimente de prevenţie, prevenţia consumului de droguri, pot fi invitaţi experţi, pot fi făcute diferite demonstraţii, cum e să conduci sub influenţa alcoolului, există deja simulatoare în acest sens, sau să conduci sub influenţa drogurilor, cât de periculos este”, a mai menţionat şefa DSP Harghita.

Aceasta a îndemnat şi la diversificarea activităţilor din cadrul acestor festivalului, pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, cum ar fi organizarea unui concurs de preparate culinare sănătoase, cu invitarea unor bucătari cunoscuţi, care să demonstreze că mâncarea sănătoasă poate fi şi gustoasă.

Tar Gyongyi a adăugat că experienţa acumulată în perioada pandemiei de COVID-19 a adus o schimbare în modul în care autorităţile şi organizatorii de evenimente colaborează şi a subliniat importanţa prevenţiei în astfel de situaţii.

“Principiul nostru e să prevenim, nu să amendăm. Şi să stricăm, eventual, cu prezenţa inspectorilor noştri, cheful celor care s-au adunat să sărbătorească sau să se simtă bine. Deci, prevenţia e întotdeauna mult mai ieftină. Şi chiar şi în sensul acesta, cu ocazia organizării evenimentelor, e foarte importantă prevenţia”, a conchis şefa DSP Harghita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *