Drobul de miel, preparatul vedetă pentru masa de Paște/ Cum să îți iasă perfect | Rețetele Juanitei

drob de miel Foto: Cookidoo

Fără drob din organe de miel pe masa de Paște parcă nici nu simți gustul sărbătorilor. Ar fi ca un Crăciun fără sarmale. Cel autentic tradițional este cel din organe de miel, chiar dacă există și varianta de drob de pui și ficat de pui sau cel vegetal.

Ingrediente

  • 2 – 2,5 kg de organe de miel (inimă, ficat, plămân, rinichi, limbă)
  • 6 – 8 ouă (depinde de cât de mari sunt)
  • 3 legături de ceapă verde
  • 1 legătură de usturoi verde
  • 2 legături de pătrunjel frunze proaspăt
  • 1 legătură de mărar frunze proaspăt
  • (opțional, dacă ai) prapur de miel, acea membrană formată majoritar din grăsime care învelește organele interne ale mielului
    sau
  • (tot opțional) aluat fraged refrigerat pentru învelit drobul
  • 50 ml linguri oțet de vin
  • 5 foi de dafin
  • 20 de boabe de piper

Pregătire

Se spală bine organele și se pun la fiert în apă cu sare, oțet, foi de dafin și boabele de piper. Se fierb cca 90 de minute (60 la oala sub presiune) pentru a fi siguri că sunt bine gătite.

Se curăță și se taie cuburi mici (brunoise, max 5 mm) organele. Aici există (evident) varianta cu tocatul la mașină care este mult mai facilă, dar mie nu-mi place, că nu fac pateu sau terină. Plus că așa făcea mama, așa că așa am rămas că este drobul bun, să se simtă textura cărnii.

Se amestecă organele tăiate cu verdeața (ceapa și usturoiul inclusiv cu partea albă) tocată mărunt și cu ouăle bătute.

Se potrivește de sare și piper după gust.

Se unge o tavă mare de cuptor, preferabil rotundă, cu un pic de ulei.

Dacă ai prapur, se întinde prapurul pe fundul tăvii , deasupra se toarnă amestecul de organe tocate cu verdeață și ouă și se învelește cu restul de prapur, asigurându-te că este bine închis și nu există rupturi.

Dacă nu ai prapur și vrei să folosești aluat, se aplică aproximativ aceeași procedură, dar tava este indicat să fie tapetată și cu unt și făină sau hârtie de copt.

Dacă nu folosești nici prapur nici aluat, drobul se poate coace direct în tavă, tapetată obligatoriu cu hârtie de copt. Ideal este să fie folosită tavă rectangulară (de tip cozonac / chec) în această situație.

Dacă dorești să arate mai „instagramabil” poți pune câteva ouă în interior, care se vor vedea frumos în secțiune atunci când drobul este tăiat felii.

Se coace la cuptor la 180o C timp de o oră.

Să aveți un Paște fericit!

Nu știi ce să mai gătești? G4Food îți propune un meniu pentru întreaga săptămână 14-20 aprilie/ Preparate adecvate pentru Săptămâna Mare și Prima Zi de Paște

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *