„Cea mai afectată va fi producția locală de alimente”
„Cel mai vizibil impact va fi resimțit, cel mai probabil, în ecosistemul producției locale de alimente, în special în zonele care se confruntă deja cu presiuni structurale, cum ar fi costurile ridicate ale inputurilor, lipsa forței de muncă și volatilitatea prețurilor. Cu toate acestea, efectele se vor răsfrânge asupra întregului lanț valoric”, a declarat Peter de Boer, CEO și membru în Consiliul de Administrație al DN Agrar Group.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
România se confruntă deja cu un deficit comercial semnificativ și în creștere pe segmentul produselor agroalimentare, iar astfel de măsuri ar putea accentua dependența țării de importurile alimentare, spun analiștii. Iar atunci când sunt implementate fără predictibilitate, măsuri precum introducerea de noi taxe sau eliminarea stimulentelor anterioare pot afecta volumul producției și pot întârzia investițiile necesare modernizării agriculturii.
În cazul DN Agrar, cel mai mare producător de lapte din România, impactul negativ generat de plafonarea prețurilor la produse lactate a produs efecte nedorite și a împins compania să se uite mai mult spre exporturi.
„Deși am fost mereu orientați cu prioritate către piața internă, pentru prima dată suntem nevoiți să ne concentrăm pe extinderea exporturilor în cadrul celei mai mari linii de business, producția de lapte, pentru a compensa pierderile de pe piața locală, în ciuda faptului că România înregistrează încă un deficit semnificativ al cantității de lapte. Acest paradox pune o presiune suplimentară atât pe securitatea alimentară națională, cât și pe producătorii locali”, a mai spus reprezentantul DN Agrar.
Un alt exemplu de măsură luată anterior care a avut un efect negativ asupra sectorului este eliminarea facilității fiscale pentru angajații din agricultură, care a fost gândită ca un sprijin multianual și retrasă după o perioadă mult mai scurtă.
Pentru DN Agrar, această schimbare a generat o creștere de 15% a costurilor salariale în primul trimestru al anului, amplificând presiunile operaționale într-un context de inflație ridicată și așteptări salariale în creștere.
„Propunerile suplimentare de majorare a TVA-ului și accizelor la carburanți riscă să accentueze aceste presiuni, mai ales într-un moment în care producătorii se confruntă cu volatilitatea prețurilor la inputuri, provocări climatice și nevoia urgentă de a investi în tehnologii durabile și decarbonizare.”
DN Agrar se alătură corului de companii, investitori și antreprenori care subliniază că înțeleg nevoia de a asigura sustenabilitate fiscală și măsuri pentru consolidarea finanțelor publice, însă reclamă lipsa de predictibilitate și de coerență a politicilor fiscale.
„Sectorul nostru joacă un rol strategic în asigurarea securității alimentare, dezvoltarea zonelor rurale și tranziția verde, contribuții care pot fi amplificate prin inițiative precum compostarea, producția de biometan și agricultura sustenabilă. De aceea, considerăm esențial ca deciziile fiscal-bugetare să fie luate în dialog strâns cu mediul de afaceri, pe baza unor evaluări de impact solide și a unei comunicări transparente.”
Apel pentru un cadru general de politici stabil
Peter de Boer anticipează că aceste politici ar putea determina o încetinire a investițiilor la nivelul întregului sector, precum și amânarea modernizării infrastructurii esențiale și o presiune disproporționată asupra producătorilor mici și mijlocii.
„În acest context, considerăm esențială o schimbare de perspectivă: de la măsuri reactive la strategii proactive, orientate spre viitor, care să valorifice noi oportunități, în special în zona inovației sustenabile. În cazul nostru, am elaborat un plan pe termen mediu în această direcție. Un domeniu care necesită atenție prioritară la nivel național este implementarea legislației privind injectarea biometanului în rețeaua națională de gaze.”
Injectarea biometanului în rețeaua națională de gaze ar oferi inclusiv fermierilor instrumentele necesare pentru a-și decarboniza activitatea, a valorifica gunoiul de grajd și a contribui la producerea de energie curată, crede Peter de Boer.
„Facem apel la un cadru de politici stabil, predictibil și echitabil, care să permită producătorilor români să planifice pe termen lung, să investească cu încredere și să devină lideri în domeniul sustenabilității.”
DN Agrar este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană. Compania a fost înființată de familia de Boer în Transilvania în 2008 și include 11 companii, dintre care cinci ferme pentru creșterea vacilor de lapte și producția de lapte de vacă.
Grupul are 300 de angajați și lucrează peste 7.000 de hectare de teren în proprietate și în arendă și deține peste 16.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin. Principalele activități ale DN Agrar sunt zootehnie, producție agricolă vegetală, prestări servicii agricole, logistică, transport, turism și servicii de consultanță în afaceri și management.