FOTO | Din poarta echipei naționale, direct în solar: Ciprian Tătărușanu și drumul său de la fotbal la agricultură bio / Cultivă împreună cu un prieten-asociat soiuri diverse de dovleci și dovlecei bio

Ciprian Tătărușanu și dovleceii cultivați de el Sursa foto: G4Food

Fostul portar al echipei naționale, Ciprian Tătărușanu, și-a găsit o nouă vocație după retragerea din fotbal: agricultura. Alături de prietenul său Alin Dobre, membru fondator al cooperativei „Grădina Noastră BIO”, Tătărușanu cultivă azi legume ecologice și își construiește, pas cu pas, o a doua carieră în domeniul producției agricole sustenabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„În pandemie mi-a venit ideea și dorința de a face ceva pentru familia noastră, de a mânca sănătos”, ne povestește Tătărușanu. „Să facem ceva mic: și atunci am făcut primul solar. Alin, fiind din domeniul agriculturii, deja cultiva dovleceii și am zis să încercăm, că nu avem nimic de pierdut.”

Totul a început dintr-o nevoie personală, dar și din pasiunea lui Alin Dobre pentru agricultură. „Am început cu un solar, doar pentru noi, pentru consumul propriu, și am început să împărțim și prietenilor, cunoștințe. De acolo am avut prima reacție pozitivă: ‘Mai dați-ne, că e foarte bun’”, își amintește fostul portar. Acele reacții i-au motivat să continue.

De ce au mizat pe mai multe soiuri de dovlecei și dovleac plăcintar

Ciprian Tatarusanu si Alin Dobre
Sursa foto: G4Food

Au ales un produs care să-i diferențieze pe piață: dovleceii.

„Alin a crezut foarte mult în acest produs, pentru că a zis: dacă noi vrem să facem fermă bio și începem să plantăm roșii și castraveți, ceea ce plantează toată lumea, nu ne diferențiem cu absolut nimic”, spune Tătărușanu. „Trebuie să facem un produs care nu este cultivat la noi în țară foarte mult, mai ales la stadiul de biologic.”

Așa a apărut dovlecelul autohton bio, urmat de sortimente mai sofisticate: zuchini verzi, galbeni, în trio sau chiar zuchini-bilă și dovleac plăcintar. Astăzi, în ferma lor, se testează deja și alte culturi: de vinete, preferatele lui Ciprian, ardei gras și iute, dar și fructe de pădure.

Sprijin de la Carrefour și o cooperativă în plină dezvoltare

dovlecei si zuchini
Sursa foto: G4Food

Un pas important în dezvoltare a fost afilierea la programul „Crestem România Bio”, inițiat de Carrefour. „Avem 4 angajați full-time și 12 sezonieri.  Odată cu acest proiect, a trebuit să ne dezvoltăm: să facem proiectul, să construim camera frigorifică, să luăm o mașină de transport”, povestește Ciprian.

„Ne-a costat destul de mult. Nu vreau să dau o cifră exactă, pentru că nici nu știm. Tot profitul pe care-l avem îl reinvestim an de an. Dar satisfacția este mare. Eu, unul, aveam nevoie de ea.”

Relația cu Carrefour le-a oferit și siguranța necesară pentru extindere. „Având un partener atât de solid precum Carrefour, ne-a oferit siguranța și curajul de a investi și de a ajunge azi la anvergura pe care o vedeți: aproape 10 hectare de producție.”

Din această încredere s-a născut și cooperativa agricolă „Din Grădina Noastră BIO”, o structură care, spun cei doi, le oferă și mai multă forță de dezvoltare.

De remarcat faptul că azi, Carrefour România a lansat prima cooperativă agricolă bio, dezvoltată de producători locali cu sprijinul unui retailer. Cooperativa BIO face parte din programul „Grădina Noastră” și se află în comuna Conțești, județul Dâmbovița, la 50 de kilometri distanță de București.

”Acest demers reflectă angajamentul nostru de a încuraja o alimentație responsabilă, în linie cu inițiativa globală Act for Food, și răspunde nevoii consumatorilor de a avea acces la produse sănătoase și gustoase. Prin brandul Grădina Noastră, am dezvoltat de-a lungul timpului parteneriate durabile, iar prin această cooperativă bio extindem acest model într-o direcție esențială pentru viitorul alimentației — agricultura ecologică”, a declarat Gilles Ballot, CEO Carrefour România.

„Ferma asta a reușit să-mi dea ceva ce mi-a dat și fotbalul”

„Eu m-am retras din fotbal anul trecut”, povestește Tătărușanu. „În primii patru ani am fost plecat din țară și am contribuit la dezvoltarea fermei împreună cu Alin, mai mult prin ideea de dezvoltare. El s-a ocupat de munca de pe teren. Dar, de anul trecut, de când m-am retras, sunt prezent și eu, zi de zi, la fermă.”

Această nouă etapă din viața sa i-a adus un tip diferit de împlinire. „Trăind atâta timp în fotbal și având satisfacții sau dezamăgiri în cariera mea, aveam nevoie de senzația asta, de a mă simți mândru că realizez ceva. Și ferma asta a reușit să-mi dea ceva ce mi-a dat și fotbalul.”

Agricultura bio, un drum posibil pentru tineri

Întrebat dacă ar recomanda tinerilor o carieră în agricultură, Ciprian Tătărușanu este sincer: „Dacă au o pasiune, dacă le place. Cred că în orice afacere, atâta timp cât există pasiune și dorință de muncă, cu toții avem un profit. Acum, nu trebuie să ne gândim la cifre extraordinare, dar aduce un profit bun.”

Motivația lui personală vine și din stilul de viață sportiv. „Fiind sportiv, aveam nevoie să mănânc cât mai sănătos, să fiu într-o formă cât mai bună, să nu mă accidentez și să am o carieră lungă. Ce consumăm ne influențează starea fizică. Și cred că alimentația a avut un rol mare în cariera mea, care a fost destul de lungă și fără accidentări majore.”

Cu ochii pe rafturile magazinelor

„Cea mai mare satisfacție a mea este atunci când mă aflu într-un market și văd pe cineva în fața mea care ne cumpără produsul. Atunci simt cea mai mare satisfacție: că oamenii au încredere în produsul nostru, le place și îl cumpără.”

Drumul de la poarta stadionului la poarta solarului poate părea neobișnuit, dar pentru Ciprian Tătărușanu a fost unul firesc. O alegere personală, ghidată de valori precum sănătatea, pasiunea și dorința de a construi ceva durabil.

Iar povestea lui este, poate, un îndemn pentru mulți alți tineri în căutare de sens, după un capitol încheiat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *