O farmacistă – nutriționistă explică pentru urmăritorii săi de pe rețelele sociale care este diferența dintre laptele de capră și cel de vacă și îl indică pe ultimul ca fiind cel mai bun pentru persoanele cu problemele digestive.
De ce poate părea ciudat că oamenii beau lapte
A bea lapte este un obicei normal pentru multe persoane în zilele noastre, ceva care, din punct de vedere științific, poate părea ciudat, deoarece suntem singurii mamiferi care beau lapte de la un alt animal și care continuă să-l consume după încheierea copilăriei.
Cu toate acestea, aceast produs este foarte prezent în alimentația actuală, nu doar sub forma sa lichidă, un pahar de lapte, ci și în alte produse lactate precum brânza, iaurturile, înghețata sau untul, printre altele. Deși se pare că din ce în ce mai mulți oameni au dificultăți în a digera laptele, fiind intoleranți la lactoză, mulți alții continuă să-l consume fără probleme.
În rândul consumatorilor obișnuiți, cel mai frecvent este ca laptele consumat să fie de vacă, fie degresat, semidegresat sau integral. Totuși, lăsând deoparte băuturile vegetale, există o altă alternativă la laptele de vacă, mai puțin comună, dar pe care o putem găsi și în supermarketuri.
Este vorba despre laptele de capră. La prima vedere, este asemănător cu laptele de vacă, chiar și gustul fiind aproape la fel, deși cel de capră este puțin mai puternic.
Dar care este atunci diferența între ele? Este mai bine să consumăm lapte de vacă sau lapte de capră? Farmacista García, cum este cunoscută pe rețelele sociale, a vorbit despre acest subiect într-unul din ultimele sale videoclipuri.
Diferențe între laptele de vacă și laptele de capră
„Proprietățile ambelor tipuri de lapte au fost studiate în detaliu, iar știința ne aduce vești bune. Persoanele sănătoase pot consuma ambele tipuri de lactate fără probleme”, a arătat nutriționista.
„Care sunt diferențele și de ce se vorbește atât de mult despre laptele de capră?
Prima diferență constă în proteine: laptele de vacă este mai bogat într-un anumit tip de proteine, iar laptele de capră este mai bogat în altele”. Astfel, ea explică faptul că laptele de capră poate fi mai ușor de digerat pentru unele persoane decât cel de vacă.
„O altă diferență este dimensiunea globulelor de grăsime: laptele de capră formează globule mai mici, iar unele persoane le digeră mai bine; cu toate acestea, repet, majoritatea oamenilor le vor putea digera pe aceste (cele din laptele de vacă) fără probleme”, concluzionează ea.
În plus, adaugă ea, din punct de vedere nutritiv, „cu un nutrient în plus, unul în minus”, laptele de vacă și cel de capră sunt practic identice: „Sunt veri de gradul întâi”.
Prin urmare, laptele de capră ar fi totuși mai ușor de digerat datorită tipurilor sale de proteine și globulelor sale de grăsime mai mici, deși orice persoană sănătoasă poate consuma fără grijă și lapte de vacă.
Iar la cea mai mică problemă digestivă, cel mai bun sfat pe care îl oferă expertul este să consulți un medic și să evaluezi cazul tău specific înainte de a trage concluzii și a face experimente pe cont propriu.