Vrei să înceri să-ți ajuti rinichii bolnavi? Afinele, strugurii roșii și ananasul, pe lista alimentelor benefice

fructe care pot ajuta rinichii Sursa foto: Pixabay

Dieta pentru boli de rinichi – poate fi necesar să urmezi o dietă specială, de obicei săracă în sodiu, fosfor și potasiu. Acest lucru poate să nu îți vindece rinichii, dar îi poate ajuta să funcționeze ceva mai bine.

Când rinichii tăi nu funcționează corect, deșeurile se acumulează în sânge, inclusiv deșeurile din alimente. Potrivit healthline.com, persoanele cu boli renale pot beneficia de pe urma unei diete speciale, cunoscute sub numele de dieta renală.

Dieta și bolile de rinichi

Restricțiile alimentare variază în funcție de nivelul de afectare a rinichilor. Persoanele cu boală renală în stadiu avansat vor avea restricții diferite față de cele cu boală renală incipientă.

În orice stadiu al bolii, dieta va trebui să stimuleze funcția rinichilor, reducând, în același timp, riscul de daune suplimentare.

Deoarece boala de rinichi are legături strânse cu bolile de inimă, cel mai bine este să combini aceste alegeri alimentare cu o dietă sănătoasă pentru inimă – una care conține o mulțime de alimente proaspete, pe bază de plante și care are un conținut scăzut de grăsimi saturate.

Experiența fiecăruia cu privire la boala renală variază, așa că este important să discuți cu un medic despre nevoile tale alimentare individuale.

Conopida are efect antiinflamator și conține puțin potasiu

Conopida oferă mulți nutrienți, inclusiv vitamina K, acid folic și fibre. De asemenea, conține antioxidanți și compuși antiinflamatori.

Încearcă piureul de conopidă, în locul celui de cartofi, pentru o garnitură cu un conținut scăzut de potasiu.

O jumătate de cană de conopidă, circa 62 de grame  de conopidă fiartă fără sare conține :

  • sodiu: 9,3 miligrame (mg)
  • potasiu: 88 mg
  • fosfor: 20 mg
  • proteine: 1 g

Afinele au antioxidanți care ne protejează inima

Afinele sunt bogate în nutrienți și antioxidanți, cunoscuți sub numele de antociani, care pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului, dar și a altor boli.

De asemenea, au un conținut scăzut de sodiu, fosfor și potasiu.

O cană (circa 150 g) de afine proaspete conține:

  • sodiu: 1,5 mg
  • potasiu: 114 mg
  • fosfor: 18 mg
  • proteine: 1 g

Bibanul de mare oferă proteine de înaltă calitate

Bibanul de mare este o opțiune, pentru iubitorii de pește, și oferă proteine ​​de înaltă calitate. De asemenea, conține grăsimi sănătoase, de tip Omega-3, ce pot ajuta la prevenirea multor boli și la stimularea sănătății celor care trăiesc cu afecțiuni cronice, inclusive renale.

O cantitate de 85 g de biban gătit, adică o porție medie, conține:

  • sodiu: 74 mg
  • potasiu: 279 mg
  • fosfor: 211 mg
  • proteine: 20 g

Cu toate acestea, Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, din SUA, recomandă consumul de porții mici de carne sau pește, deoarece nivelurile ridicate de proteine ​​pot face rinichii să lucreze mai greu.

Struguri roșii conțin flavonoizi și pot preveni diabetul

Strugurii roșii sunt o sursă bună de antioxidanți numiți flavonoizi, care pot ajuta la reducerea inflamației și pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului și a altor afecțiuni de sănătate, inclusive cele renale.

O jumătate de cană (75 g) de struguri roșii conține:

  • sodiu: 1,5 mg
  • potasiu: 144 mg
  • fosfor: 15 mg
  • proteine: 0,5 g

Albușul de ou, prietenos cu rinichii

Albușurile de ou sunt o sursă de proteine ​​de înaltă calitate, prietenoasă cu rinichii, cu un conținut scăzut de fosfor.

Albușurile de ou pot fi o alegere mai bună decât ouăle întregi, pentru persoanele care urmează o dietă renală, deoarece gălbenușurile de ou pot avea un conținut ridicat de fosfor.

Două albușuri mari, crude (66 g) conțin:

sodiu: 110 mg

  • sodiu: 110 mg
  • potasiu: 1o8 mg
  • fosfor: 10 mg
  • proteine: 7 g

Usturoiul, o alternativă pentru sare

Usturoiul oferă o alternativă gustoasă la sare, adăugând aromă mâncărurilor, oferind, în același timp, și beneficii nutriționale.

Este o sursă bună de mangan și vitamina B6. De asemenea, conține compuși de sulf cu proprietăți antiinflamatorii.

Trei căței (9 g) de usturoi conțin:

  • sodiu: 1,5 mg
  • potasiu: 36 mg
  • fosfor: 14 mg
  • proteine: 0,5 g

Hrişca, săracă în potasiu și fără gluten

Hrișca este o cereală integrală cu un conținut scăzut de potasiu. De asemenea, conține vitamine B, magneziu, fier și fibre.

Hrișca nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu boală celiacă sau intoleranță la gluten, dar și pentru cele cu boli renale.

O jumătate de cană (85 g) de hrișcă conține:

  • sodiu: 0,8 mg
  • potasiu: 391 mg
  • fosfor: 295 mg
  • proteine: 11 g

Uleiul de măsline nu conține fosfor și este bogat în vitamina E

Uleiul de măsline este o sursă sănătoasă de vitamina E și, în principal, de grăsimi nesaturate. De asemenea, nu conține fosfor, ceea ce îl face o opțiune potrivită pentru persoanele cu boli de rinichi.

Cea mai mare parte a grăsimii din uleiul de măsline este acid oleic, care are proprietăți antiinflamatorii.

În plus, grăsimile mononesaturate sunt stabile la temperaturi ridicate, ceea ce face din uleiul de măsline o alegere sănătoasă pentru gătit.

O lingură (14 g) de ulei de măsline conține:

  • sodiu: 0,3 mg
  • potasiu: 0,1 mg
  • fosfor: 0 mg
  • proteine: 0 g

Varza poate reduce riscul de afectare a rinichilor

Varza oferă vitamine, minerale și compuși antioxidanti.

Varza, albă sau roșie, poate ajuta, la gestionarea nivelului zahărului din sânge, poate reduce riscul de afectare a rinichilor și ficatului  și poate preveni stresul oxidativ și  obezitatea.

O cană (70 g) de varză tocată conține:

  • sodiu: 20 mg
  • potasiu: 161 mg
  • fosfor: 29 mg
  • proteine: 1,4 g

 Pieptul de pui fără piele are mai puțin fosfor decât cel cu piele

Pieptul de pui fără piele are mai puține grăsimi și fosfor decât puiul cu piele.

O cană (140 g) de piept de pui gătit, fără piele, conține:

  • sodiu: 104 mg
  • potasiu: 358 mg
  • fosfor: 319 mg
  • proteine: 43 g

Ardeiul gras, bogat în vitamina C și sărac în potasiu

Ardeiul gras este bogat în vitaminele A și C și alți antioxidanți, dar sărac în potasiu. Acești nutrienți sunt importanți pentru funcția imunitară, care este strâns legată de boala de rinichi.

Un ardei gras roșu mediu (100 g) conține :

  • sodiu: mai puțin de 2,5 mg
  • potasiu: 213 mg
  • fosfor: 27 mg
  • proteine: 1 g

 Ceapa poate înlocui sarea, în dieta renală

Reducerea sării poate fi o provocare, dar ceapa este o modalitate de a oferi aromă mâncărurilor, în dieta renală, fără a folosi sare.

Soterea cepei cu usturoi, ulei de măsline și ierburi poate adăuga aromă mâncărurilor fără a compromite sănătatea rinichilor.

Ceapa oferă vitamina C, mangan și vitamine B, inclusiv acid folic. De asemenea, conține fibre prebiotice care te pot ajuta să-ți menții sistemul digestiv sănătos, prin hrănirea bacteriilor intestinale benefice.

O ceapă mică (70 g) conține:

  • sodiu: 3 mg
  • potasiu: 102 mg
  • fosfor: 20 mg
  • proteine: 0,8 g

Nucile de macadamia conțin puțin fosfor

Majoritatea nucilor sunt bogate în fosfor și nu sunt potrivite, dacă urmați o dietă renală. Dar nucile de macadamia sunt o opțiune delicioasă pentru persoanele cu probleme renale. Conțin mai puține potasiu și fosfor decât alunele sau migdalele.

De asemenea, oferă calciu, grăsimi sănătoase, acid folic, magneziu, cupru, fier și mangan.

O cantitate de 28 g de nuci de macadamia conține:

  • sodiu: 1,4 mg
  • potasiu: 104 mg
  • fosfor: 53 mg
  • proteine: 2 g

Ananasul, sărac în fosfor și potasiu

Ananasul poate fi un tratament dulce pentru persoanele cu afecțiuni renale. Conține mai puțin fosfor, potasiu și sodiu decât portocalele, bananele sau kiwi-urile.

Ananasul este, de asemenea, o sursă bună de fibre și vitamina A și conține bromelaină, o enzimă care poate ajuta la reducerea inflamației.

O cană (165 g) de bucăți de ananas conține:

  • sodiu: 2 mg
  • potasiu: 180 mg
  • fosfor: 13 mg
  • proteine: 1 g

Merișoarele întrețin sănătatea rinichilor

Merișoarele conțin fitonutrienți numiți proantocianidine de tip A. Aceștia sunt antioxidanți care pot preveni infecțiile ale tractului urinar și ale rinichilor, prin reducerea nivelului de bacterii din urină.

Merișoarele sunt, de asemenea, sărace în potasiu, fosfor și sodiu.

Există legături strânse între infecțiile tractului urinar (ITU) și infecțiile renale, iar o ITU poate duce la complicații ale rinichilor.

Puteți mânca merișoare uscate, gătite, proaspete sau sub formă de suc.

O cană (100 g) de merișoare întregi, proaspete, conține:

  • sodiu: 2 mg
  • potasiu: 80 mg
  • fosfor: 11 mg
  • proteine: 0,5 g

 Alimente dăunătoare pentru rinichi

  • alimente procesate, care tind să aibă adaos de sodiu
  • conserve cu sare
  • porții mari de alimente proteice, cum ar fi carnea sau lactatele
  • mâncăruri bogate în grăsimi și orice aliment care nu este sănătos pentru inimă
  • alcool
  • cereale din tărâțe și fulgi de ovăz

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *