Adoptarea dietei mediteraneene poate reduce cu 6% riscul de a dezvolta tipuri de cancer asociate obezității, indiferent de greutatea corporală. Acest lucru este demonstrat de un nou studiu publicat în Jama Network Open, revista Asociației Medicale Americane. Studiul a fost realizat în cadrul unui amplu proiect european numit EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), care a monitorizat peste 450.000 de persoane din zece țări europene timp de aproape cincisprezece ani, titrează publicația cu specific gastronutrițional italiaatavola.it.
În sinteză, studiu arată că beneficiile dietei mediteraneene în prevenirea cancerului nu depind doar de greutatea corporală, ci de mecanisme mai profunde și sistemice. Cercetarea a fost coordonată de dr. Inmaculada Aguilera-Buenosvinos, din cadrul Departamentului de Medicină Preventivă și Sănătate Publică al Universității din Navarra, Spania, împreună cu o echipă internațională de experți.
Obiectivul declarat al studiului a fost acela de a determina dacă aderarea la modelul alimentar mediteranean poate influența incidența anumitor tipuri de cancer asociate excesului ponderal. Astfel, au fost analizate în special: adenocarcinomul esofagian, cancerul de sân la femeile aflate în postmenopauză, cancerul colorectal, uterin, ovarian, al vezicii biliare, gastric (în unele forme), pancreatic, tiroidian și meningiomul.
Pentru a măsura gradul de adeziune la dieta mediteraneană, participanții au completat chestionare validate, pe baza cărora li s-a atribuit un scor de la 0 la 9. Cei care au obținut un scor între 7 și 9 – indicând o aderență ridicată la modelul alimentar mediteranean – au prezentat un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta aceste tipuri de cancer, comparativ cu cei care, având un scor între 0 și 3, se îndepărtau mai mult de stilul mediteranean.
Dieta mediteraneană: beneficiile merg dincolo de simpla reglare a greutății corporale
Dar poate cel mai interesant aspect este faptul că beneficiul observat nu depindea de factori precum indicele de masă corporală sau raportul talie-șolduri. Cu alte cuvinte, protecția oferită de dieta mediteraneană nu se limitează la controlul greutății, ci ar putea acționa prin alte mecanisme.
„Unul dintre cele mai relevante rezultate este că reducerea riscului de cancer nu este mediată de indicele de masă corporală (IMC) sau de raportul talie-șolduri, ceea ce sugerează că efectele protectoare ale dietei mediteraneene merg dincolo de simpla reglare a greutății”, explică dr. Aguilera-Buenosvinos.
Potrivit cercetătorilor, deși obezitatea rămâne unul dintre principalii factori de risc pentru numeroase boli cronice, promovarea dietei mediteraneene este o strategie concretă de prevenție care ar trebui încurajată în rândul populației generale. „Acest studiu evidențiază necesitatea promovării unor modele alimentare sănătoase în general în rândul populației”, adaugă Aguilera-Buenosvinos.
Rezultatele studiului adaugă astfel un argument în plus în favoarea unui model alimentar care este deja de mult timp în centrul atenției pentru efectele sale pozitive asupra inimii, creierului și longevității. Acum, și în ceea ce privește prevenirea cancerului, dovezile în sprijinul dietei mediteraneene ca aliat al sănătății devin tot mai convingătoare.