Dieta mediteraneeană este apreciată de medici și cercetători pentru meniul său bazat pe fructe, legume și cereale integrale, care a demonstrat că protejează împotriva unei serii de boli.
Dar acum, cercetătorii spun, potrivit dailymail.co.uk, că o dietă africană tradițională – plină de cereale precum mei, legume rădăcinoase, cartofi dulci și frunze verzi – ar putea fi chiar mai eficientă în prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului de tip 2 și chiar a unor tipuri de cancer.
Dieta africană tradițională reduce inflamația din corp
Cercetătorii olandezi, care au recrutat douăzeci de persoane pentru a urma această dietă, au descoperit că aceasta reduce semnificativ inflamația în corp.
Inflamația, care apare atunci când sistemul imunitar atacă agenții patogeni din organism, este un factor de risc major pentru cele mai mari cauze de deces din Marea Britanie.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că dieta are un efect „pe termen lung” asupra ajutării corpului să lupte împotriva bacteriilor și virușilor, ceea ce ar putea încetini procesul de îmbătrânire.
Rezultatele sugerează că „dieta africană” și consumul mai redus de alimente procesate ar putea avea un „impact semnificativ” asupra sistemului imunitar și riscului de obezitate, au declarat cercetătorii.
Dr. Quirijn de Mast, profesor asociat în domeniul sănătății globale la Universitatea Radboud, din Nijmegen, a spus: „Cercetările anterioare s-au concentrat pe alte diete tradiționale, cum ar fi dieta japoneză sau mediteraneană.
Totuși, există multe de învățat și din dietele africane tradiționale, mai ales acum, când stilurile de viață din multe regiuni africane se schimbă rapid și bolile legate de stilul de viață sunt în creștere. Dieta africană include o mulțime de legume, fructe, fasole, cereale integrale și alimente fermentate. Studiul nostru subliniază beneficiile acestor produse alimentare tradiționale pentru inflamație și procesele metabolice din organism.”
Cercetătorii au descoperit beneficiile dietei cu porumb, bame, fasole și banană
În studiu, cercetătorii au recrutat 77 de bărbați sănătoși din Tanzania, cu o vârstă medie de 25 de ani.
Douăzeci și trei de bărbați care consumau frecvent o dietă africană tradițională au fost rugați să treacă la o dietă „occidentală”, incluzând carne procesată, ouă și cartofi prăjiți, timp de două săptămâni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Între timp, 22 de bărbați care de obicei consumau mese în stil occidental au urmat un plan alimentar în stil african timp de două săptămâni.
Alți 22 de bărbați care urmau dieta occidentală au fost, de asemenea, rugați să bea Mbege, o băutură fermentată tradițională pe bază de banane, timp de o săptămână.
Cinci bărbați care au menținut dietele occidentale și africane au fost incluși și ca grup de control.
Dieta africană a inclus porumb, okra (bame), banane, fasole roșie și avocado.
Mesele în stil occidental constau din carne procesată, cum ar fi cârnați, precum și cartofi prăjiți, ouă și clătite. În schimb, dieta africană includea porumb, okra (bame), banane plantain, fasole roșie și avocado.
După o perioadă de urmărire de două săptămâni, cercetătorii au monitorizat proteinele din sângele participanților legate de inflamație și metabolism și au făcut același lucru după patru săptămâni.
Au descoperit că cei care au trecut la dieta occidentală aveau un nivel crescut al proteinelor inflamatorii din sânge și celulele lor imunitare răspundeau mai puțin eficient la agenții patogeni.
Cercetătorii au scris în revista Nature Medicine că dieta occidentală a arătat „inflamație sistemică și dereglementare metabolică”.
Cercetările au legat de mult timp nivelurile mai mari de inflamație de un risc crescut de boli, inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și chiar unele tipuri de cancer.
Cei care au trecut la o dietă africană tradițională sau au consumat băutura fermentată au arătat o „reducere semnificativă” a markerilor inflamatori.
Unele dintre aceste efecte au persistat chiar și patru săptămâni mai târziu, ceea ce indică faptul că modificările dietetice pe termen scurt pot avea efecte de lungă durată, au spus cercetătorii.
Dieta occidentală, dăunătoare
Dr. Quirijn de Mast a adăugat: „Arătăm cât de dăunătoare poate fi o dietă occidentală nesănătoasă. Aceasta constă, de obicei, din alimente procesate și bogate în calorii, cum ar fi cartofii prăjiți și pâinea albă, cu exces de sare, zaharuri rafinate și grăsimi saturate. Inflamația este la baza multor afecțiuni cronice, ceea ce face acest studiu foarte relevant și pentru țările occidentale.”
Alimentele pline de aditivi au fost mult timp demonizate din cauza riscurilor lor presupuse, fiind asociate cu bolile de inimă și cancerul.
Experții au cerut chiar ca toate alimentele ultra-procesate (UPF), care sunt de obicei orice aliment comestibil care conține mai multe ingrediente artificiale decât naturale, să fie eliminate complet din alimentație.
Marea Britanie este cea mai rău situată în Europa în ceea ce privește consumul de UPF, care constituie aproximativ 57% din dieta națională.
Se crede că acestea sunt un factor cheie al obezității, care costă NHS aproximativ 6,5 miliarde de lire sterline pe an.
Mâncărurile pregătite, înghețata și ketchup-ul de roșii sunt unele dintre exemplele cele mai îndrăgite de produse care se încadrează în termenul UPF.
Acestea sunt diferite de alimentele procesate, care sunt modificate pentru a le face să reziste mai mult sau pentru a le îmbunătăți gustul, cum ar fi carnea afumată, brânza și pâinea proaspătă.

P.S. Imi cer scuze. La o lectura mai atenta am constatat ca numita dieta africana traditionala are printre ingredientele de baza si fasolea, si porumbul – alte doua plante daruite de Lumea Noua.
Pe un ton mai serios, aproape ca te intrebi CE mancau europenii inainte de descoperirea Americilor, cand ATAT de multe din plantele de baza azi in alimentatie — porumb, tomate, cartofi, fasole, floarea soarelui… si, cu voia dvs., avocado – provin din Lumea Noua.