Un nutriționist italian de renume mondial recomandă 4 alimente: pește, legume, leguminoase și cereale. Dieta longevității, un decalog alimentar inspirat din zonele blu unde oamenii trăiesc cel mai mult

decalog alimentar dieta longevitatii dieta care imita postul Valter Longo pestele sursa de proteine leguminoase legume si zarzaturi stil de viata foto unsplash

Dieta longevității – un stil alimentar care combină următoarele principii:

  • ideea de post intermitent, dar cu o pauză mai mică în care nu mâncăm nimic,
  • ideea de a mânca preponderent vegetal dar nu exclusiv,
  • este importantă sursa caloriilor, nu doar numărul lor.

Este o dietă elaborată cu câțiva ani în urmă de Valter Longo, un important cercetător italian care activează și în Statele Unite. Longo este un nume important la nivel mondial în domeniul cercetărilor privind longevitatea și prevenirea bolilor. „Dieta longevității” elaborată de el este inspirată de stilul alimentar și de viață al persoanelor care trăiesc în așa zisele blue zones.

Mai jos decalogul elaborat Longo și colaboratorii săi pentru o viață lungă și prevenirea îmbolnăvirii.

1.Mănâncă pește, chiar și de trei ori pe săptămână

Dați prioritate alimentelor de origine vegetală și includeți peștele în meniu de cel mult două sau trei ori pe săptămână, evitându-le pe cele cu un conținut ridicat de mercur. După vârsta de 65-70 de ani introduceți mai mult pește, fructe și alte câteva alimente de origine animală, cum ar fi produsele lactate și ouăle, pentru a preveni slăbirea și pierderea masei musculare.

2.Proteine doar atât cât aveți nevoie

Este indicat să consumați aproximativ 0,7/0,8 g de proteine pe zi per kilogram corporal – având grijă să creșteți această cantitate după vârsta de 65-70 de ani, așa cum am menționat la punctul 1.

3.Ok grăsimile nesaturate și carbohidrații complecși

Nu vă privați niciodată de grăsimi nesaturate bune: de la uleiul de măsline la nuci și pește; de la carbohidrați complecși, precum cei care se găsesc în cerealele integrale, leguminoase și legume. De reținut: fructele sunt o sursă de zaharuri simple, deci ar trebui consumate cu moderație.

4.Variați meniul

Variați cât mai mult posibil sursele de nutrienți – alimentația să furnizeze, în cantități adecvate, proteine, acizi grași esențiali (omega-3, omega-6), minerale, vitamine. Dar și carbohidrați, care, în cantități potrivite, sunt necesare celulelor.

5.Mâncați ce mâncau strămoșii

La modul ideal, ar trebui să alegeți alimente care se aflau pe mesele bunicilor și străbunicilor. Câteva exemple? Preferați leguminoasele – fasolea, lintea, năutul; sau cerealele – orz, grâu, spelta, mei, secară și sorg, pe care le puteți folosi și în supe.

6.Două sau trei mese pe zi plus o gustare

Această indicație este pentru persoanele care trebuie să piardă în greutate. La persoanele care au o greutate normală și a căror circumferință abdominală nu este mare, sunt posibile trei mese și o gustare.

7.Reduceți intervalul de timp între mese și pauză de 12 ore între cină și micul dejun

Încercați să limitați intervalul de timp în care sunt consumate mesele la 12 ore pe zi. Dacă, de exemplu, terminați cina la ora 20.00, micul dejun ar trebui să fie luat începând cu ora 8.00.

8.Doar zarzavaturi și legume din când în când dar sub control medical

Dieta mima-digiuno/ imită postul este rezultatul studiilor clinice ale profesorului Longo. Ele sunt axate pe corelația dintre restricția calorică – prin aportul unei combinații specifice de macronutrienți care „imită” postul – și procesul de încetinire a îmbătrânirii celulare. Aceasta presupune un meniu de legume, care nu sunt percepute de organism ca „alimente”. Dieta exclusiv din legume și zarzavaturi ajută celulele să se odihnească, permițând regenerarea și întinerirea din interior. Dieta trebuie urmată sub supravegherea unui nutriționist și a unui medic.

9.Longevitatea nu este doar o dietă, ci un stil de viață

Pe lângă dietă, este necesară mișcarea și o viață activă.

10.Mențineți o greutate și o circumferință a taliei adecvate

Grăsimea abdominală este cauza multor afecțiuni cronice. În ideal, circumferința taliei trebuie să fie mai mică de 90 cm la bărbați și mai mică de 75 cm la femei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto unsplash

Comentarii

  1. …este de fapt dieta mediteraneeana combinata cu un mini post intermitent
    P.S. Blu(e) zone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *