Dieta ketogenică ar putea reduce riscul de mortalitate generală cu până la 24%, fără a crește riscul de boli cardiovasculare, arată un nou studiu / Metoda nutritivă rămâne totuși controversată

dieta keto, imbatranire, inima, studiu Sursa foto: Yulia Gusterina | Dreamstime.com

Un nou studiu sugerează că dieta ketogenică ar putea reduce riscul de mortalitate generală cu până la 24%, fără a crește riscul de boli cardiovasculare, conform unei analize publicate în Scientific Reports, citat de Healio.

Cercetările au arătat că dieta ketogenică, cunoscută pentru conținutul său scăzut de carbohidrați și ridicat de grăsimi, nu a crescut riscul de deces cauzat de boli cardiovasculare, chiar dacă aceasta ar putea contribui la un risc mai mare de astfel de afecțiuni. În schimb, s-a observat o îmbunătățire a sănătății metabolice și efecte antiinflamatorii, care ar putea explica reducerea mortalității.

Xiaolong Qu, de la Școala de Medicină a Universității Jiaotong din Shanghai, și colegii săi au declarat că bolile cardiovasculare joacă un rol semnificativ în mortalitatea globală, însă efectele dietei ketogenice asupra bolilor cronice rămân controversate. „Pe de o parte, reducerea aportului de carbohidrați și creșterea sensibilității la insulină pot conferi efecte benefice asupra factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi TA și nivelul lipidelor”, au scris cercetătorii. „Dimpotrivă, conținutul bogat de grăsimi al [dieta ketogenă], în special grăsimile saturate, poate exercita efecte dăunătoare asupra metabolismului lipidelor, poate declanșa răspunsuri inflamatorii și crește riscul de BCV.”

Cercetătorii au subliniat, însă, limitările studiului legat de dieta keto

Studiul a inclus date de la 43.776 de adulți din Sondajul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției între 2001 și 2018. Dintre aceștia, 13,8% au murit din orice cauză, iar 3,5% au murit din cauza bolilor cardiovasculare, pe o perioadă medie de urmărire de 9,1 ani. După ajustarea pentru mai mulți factori, cercetătorii au constatat că o aderență mai mare la dieta ketogenică a redus riscul de mortalitate generală (HR=0,76, 95% CI, 0,63-0,9) și nu a fost asociată cu un risc crescut de deces cardiovascular.

Studiul a arătat că femeile, persoanele de peste 60 de ani, cele cu un IMC de 24 kg/m² sau mai mare și nefumătorii au beneficiat în mod special de o reducere a riscului de mortalitate.

Cercetătorii au menționat mai multe mecanisme prin care dieta ketogenică ar putea influența rezultatele pozitive, inclusiv îmbunătățirea sănătății metabolice, modularea microbiotei intestinale și proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Totuși, au subliniat limitările studiului, cum ar fi evaluările auto-raportate ale obiceiurilor alimentare și lipsa măsurării nivelurilor de cetoză. „Îndrumarea personalizată și monitorizarea vigilentă ar trebui să fie subliniate” atunci când se promovează dieta, au conchis autorii studiului.

Dieta ketogenică ar putea oferi soluții terapeutice pentru pacienții cu obezitate, sindrom metabolic și alte boli cronice, dar este necesară prudență în aplicarea acesteia, au avertizat cercetătorii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *