Despre importanța celui mai vechi aliment din lume ca semn al identității. În Italia există peste 200 de tipuri de pâine, fiecare loc încercând să își conserve felurile ei tradiționale

Laura Soare 17 octombrie 0 comentarii 1320 vizualizări
200 de tipuri de paine in Italia foto: fornosantacaterina.it

Există peste 200 de tipuri de pâine în Italia, care stau mărturie despre istoria și tradițiile fiecărei regiuni. Printre acestea se numără cinci pâini cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – Coppia Ferrarese, Pane casareccio di Genzano, Pane di Matera, Piadina Romagnola și Südtiroler Schüttelbrot – și trei pâini cu Denominație de Origine Protejată (DOP) – Pagnotta del Dittaino, Pane di Altamura și Pane Toscano.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

A adus date legate de acest extraordinar patrimoniu, cu ocazia Zilei Internaționale a Pâinii, celebrată pe 16 octombrie, Asociația industrială a morilor din Italia, Italmopa, scrie agenția Ansa.

Peste 190 de mori de cereale

Asociația precizează că, în prezent, în Italia există 190 de mori, care transformă anual peste 5,8 milioane de tone de grâu comun, din care se obțin aproximativ 4,3 milioane de tone de făină. Dintre acestea, 58% (circa 2,4 milioane de tone) sunt destinate producerii de pâine și produse înrudite.

„Ziua Mondială a Pâinii reprezintă o ocazie pentru a celebra un protagonist absolut al alimentației noastre încă din antichitate — un simbol universal al hranei, dar și al tradiției, calității și convivialității”, a declarat Francesco Vacondio, președintele departamentului morilor de grâu comun din cadrul Italmopa.

„Pâinea este un aliment bogat în proprietăți nutriționale esențiale pentru necesarul nostru zilnic, iar succesul său se datorează în mare parte muncii prețioase a morarilor noștri, care produc făinuri de cea mai înaltă calitate, adaptate celor mai diverse nevoi. Datorită lor, Italia asigură excelența unui aliment-emblemă al culturii noastre gastronomice în lume”, a mai adăugat el.

Se încearcă definirea mai precisă în legislația UE a termenului „pâine proaspătă”

Zilele trecute, amintește Quotidiano del Sud, a ajun la Bruxelles o propunere legislativă cu autori italieni prin care se încearcă definirea exactă a termenului „pâine proaspătă”, în contextul în care reglementările în domeniu sunt vechi și între timp s-a schimbat piața, sistemul de producție și de distribuție și au apărut inclusiv pâinile din aluat congelat.

„Prin acest proiect de lege dorim să definim clar ce se înțelege prin ‘pâine proaspătă’, care sunt tipurile de pâine considerate ‘tradiționale’, cum trebuie ambalată și etichetată pâinea pre-coaptă, ce ingrediente sunt permise pentru dospire, ce caracteristici trebuie să aibă o brutărie și ce tip de producție poate fi recunoscută drept locală”, a explicat Luca De Carlo, președintele comisiei de agricultură a Senatului italian.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *