Desertul de duminică/Budincă de tapioca sau manioc, cu jeleu de fructe

Bdinca de tapioca cu jeleu Foto: bucataras.ro

Tapioca se găsește în comerț sub formă de perluțe, fulgi sau făină. O mai putem găsi sub denumirea de cassava, madioca, yuca, kappa sau manioc. Este folosită în diferite rețete, cea mai populară fiind rețeta de budincă de tapioca.

Maniocul este un arbust tropical, cu rădăcini îngroșate sub formă de tuberculi, din care se obține această substanță făinoasă, numită „tapioca”.

Datorită compoziției bogate în amidon, maniocul este numit și „cartoful continentului negru”, fiind considerat un aliment de baza, plasându-se pe locul al treilea că sursă de hrană și aport de calorii, după orez și porumb. Pasta care se obține din procesarea lui este denumită tapioca și este comercializată sub formă de fulgi, perluțe sau făină. Un detaliu important este că nu conține gluten.
Medical News Today arată că150 g de perle tapioca (aproximativ o cană) înseamnă: 1,5 mg Omega-3, 3 mg Omega-6, fier, calciu, mangan, vitamina B6 și 0% grăsimi săturate și acizi grași. Astfel, acest produs este deosebit de hrănitor, 100 g de tapioca oferind 9% din necesarul de fier pe care este recomandat să îl consumăm zilnic, notează mega-image.ro.

Cum preparăm budinca de tapioca

Un desert deosebit de plăcut la gust și ușor de preparat este budinca de tapioca. Dacă adăugăm la ea și un jeleu de fructe, totul este la superlativ. Aspect deosebit, gust pe măsură, zahăr în limite medii.

Rețeta Laurei Laurențiu este una deosebită și ușor de preparat.

 Ingrediente:
pentru măsurare folosim o cană cu volumul de 200 ml.

  • ½ de cană (de 200 de ml.) de perle de tapioca
  • 3½ căni de apă
  • 2 căni (se măsoară cu aceeași cană) de lapte
  • 1 păstaie de vanilie (sau 1 linguriță de extract de vanilie, zahăr vanilat etc)
  • 2 linguri de sirop de agave/miere (sau alt îndulcitor)
  • 1 praf de sare
  • jeleu din căpșuni: 1 cană de căpșuni proaspete, 2 linguri de sirop de agave/miere (după gust)

Pentru că nu e sezonul căpșunelor, putem folosi orice fruct avem la îndemână.  Puteți folosi chiar și un jeleu gata preparat sau un gem, după cum vă este mai la îndemână.

Mod de preparare:

Pentru jeleu, punem căpșunele (sau alte fructe, care pot fi și din congelator) într-o crăticioară și adăugăm apă rece atât cât să le acopere. Le fierbem până când lichidul a scăzut complet. Adăugăm 2 linguri de sirop de agave și mai lăsăm să clocotească pentru câteva minute, amestecând constant, până obținem un amestec de consistența unui gem. Le pasăm apoi cu blenderul de mână (și asta e opțional, se pot lăsa întregi).

Împărțim jeleul în două pahare, până la jumătate sau mai jos puțin de jumătatea paharului și lăsăm la răcit. Se poate însă și invers, să lăsăm jeleul de-o parte și să așezăm întâi budinca în pahare, iar jeleul deasupra.

 

Cum preparăm budinca

Se pun perluțele în apă (raportul 1:6, adică jumătate cană de perluțe și 3 căni de apă). Se pun la fiert și se amestecă încontinuu, pentru a nu se forma cocoloașe. Tapioca va deveni transparentă și se ridică la suprafață când e fiartă. Durează cam 5-6 minute.

Apoi se pun într-o strecurătoare și se spală bine sub jet de apă rece, amestecând constant. La final trebuie să rămână perluțele transparente și nelipicioase.

Acestea se pun apoi într-o cratiță și se toarnă deasupra lor laptele rece.

Se adaugă semințele răzuite din păstaia de vanilie, un strop de sare și 2 linguri de sirop de agave sau alt îndulcitor. Se pune cratița pe foc foarte mic și se fierbe, amestecând constant, până când toate perlele de tapioca devin translucide iar laptele e ușor închegat.

Recomandarea este să nu puneți de la început tot laptele, pentru că s-ar putea să fie prea lichidă și să dureze exagerat de mult până când ajunge la consistența dorită. Eu am pus doar jumătate laptele și am pus la fiert, apoi am mai adăugat treptat pe măsură ce a fost nevoie.

Apoi se toarnă cu grijă peste jeleu de fructe și se lasă la răcit.

Pont: putem folosi fructe proaspete tăiate cubulețe, pe care să le aranjăm în straturi alternative, unul de fructe, unul de budincă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *