Debitul Dunării este la un minim istoric pentru această perioadă la intrarea în țară, la Baziaș. Situația este similară și în Ungaria vecină, unde nivelul redus al fluviului afectează atât transportul, cât și agricultura și ecosistemele locale, scrie Rador Radio România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Zilea acestea, debitul Dunării la Baziaș este puțin peste 2.000 de metri cubi pe secundă, o valoare care nu s-a mai înregistrat de 30 de ani în această perioadă. În consecinţă a scăzut producția de energie hidro, în timp ce navigația se desfășoară cu dificultate.
În Delta Dunării, autoritățile fac apel la pescari să nu utilizeze plasele pe canalele și lacurile din rezervație, pentru a proteja resursa piscicolă. Totodată, trecerea Dunării pe la Oreahovo – Bechet cu feribotul a fost suspendată temporar. Apele Dunării înregistrează în această perioadă niveluri foarte scăzute și în Ungaria. Aceasta afectează atât transportul fluvial, cât și agricultura și ecosistemele locale.
Potrivit Reuters, navele de marfă sunt obligate să renunțe la jumătate din încărcătură și pot funcționa doar la 30-40% din capacitate. Astfel de niveluri scăzute s-au mai înregistrat pe Dunăre în Ungaria, însă de obicei ele se produc în luna august, spun specialiștii locali. Totuși se așteaptă ploi săptămâna viitoare în bazinul hidrografic al Dunării, astfel nivelul fluviului ar mai putea crește.
Efecte şi în economie
Nivelul mic al Dunării are efecte şi în economie – a scăzut producţia de energie hidro, în timp ce navigaţia se desfăşoară cu dificultate. Din cauza pragurilor de nisip, există pericolul ca navele să rămână blocate, astfel că sunt restricţii de tonaj.
În Delta Dunării, administraţia face apel la pescari să nu utilizeze plasele pe canalele şi lacurile din rezervaţie, pentru a proteja resursa piscicolă în condiţiile în care nivelul fluviului a scăzut la Tulcea sub cota de 50 de centimetri. Ordinul de prohibiţie nu permite guvernatorului să ia vreo decizie de limitare a pescuitului, aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.
În același timp, Administrația Deltei a început demersurile pentru modificarea ordinului de prohibiție.
Bogdan Bulete: „În regim de urgență, am demarat discuțiile cu Ministerul Agriculturii, cu Ministerul Mediului, toată lumea este de acord că trebuie reparată această greșeală și sperăm noi, cât de curând, să fie făcută această intervenție legislativă.”