Debitul Dunării, în scădere până la 5.400 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare / Media lunii aprilie – 7.900 mc/s

Dunarea-la-Sulina

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la 5.400 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7.900 mc/s), potrivit prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), emise pentru perioada 12 – 19 aprilie 2025, transmite Agerpres.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere.

În ultimele 24 de ore, debitul Dunării pe secţiunea Baziaş a fost în scădere, având valoarea de 7.100 mc/s. În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Hârşova şi la Tulcea şi în creştere pe sectorul Vadu Oii – Isaccea.

Pentru luna aprilie, debitul maxim al Dunării este estimat la 8.000 mc/s, iar cel minim la 4.500 mc/s, faţă de media de 7.900 mc/s.

În ceea ce priveşte râurile interioare, în intervalul 13 – 19 aprilie 2025, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul ţării, unde vor fi în scădere.

„Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării”, avertizează hidrologii.

În luna aprilie 2025, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Someşul Mare şi Bistriţa superioară şi mai mici (30%-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, afluenţii Prutului şi râurile din Dobrogea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *