De la vânzător de alune la președintele SUA: Jimmy Carter a murit la 100 de ani / După încheierea mandatului prezidențial, Carter s-a întors în localitatea unde s-a născut și a transformat terenurile agricole într-o fermă certificată pentru creșterea arborilor

Sursa foto: X Sursa foto: X

Jimmy Carter, fermierul de arahide din Georgia care a devenit cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite, a murit la vârsta de 100 de ani, conform unui anunț al Carter Center. Fostul președinte s-a stins în locuința sa din Plains, Georgia, înconjurat de familie.

La vârsta de 4 ani, Carter și părinții săi, Earl și Lillian Carter, s-au mutat pe o fermă de 145 de hectare din Archery, Georgia, o localitate mică situată în apropierea orașului Plains. Pe această fermă, familia cultiva arahide, bumbac, trestie de zahăr și porumb, având și activități de creștere a animalelor, conform Agriculture.com.

Jimmy Carter și-a început cariera antreprenorială la doar 5 ani, vânzând arahide fierte pe străzile din Plains, câștigând până la 5 dolari pe zi sâmbăta. „Viața mea la fermă în timpul Marii Crize semăna mai mult cu viața de fermă de acum 2000 de ani decât cu cea de astăzi”, spunea Carter în 1975. Ferma sa din copilărie este acum inclusă în Parcul Național Istoric Jimmy Carter, fiind deschisă publicului.

De mic, Carter a avut numeroase sarcini pe fermă, unele mai dificile decât altele. „Anii mei de început pe fermă au fost plini și plăcuți, izolați, dar nu solitari”, spunea el.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

După o carieră în Marină, Carter s-a întors în Georgia, unde a preluat afacerea familiei

Carter a fost secretar al capitolului local FFA (Future Farmers of America), iar în 1977 a primit o distincție pentru întreaga carieră. Într-un discurs din 1979, acesta a declarat: „Pot garanta că rolul de secretar în FFA este o pregătire excelentă pentru cea mai înaltă funcție aleasă din țara noastră”.

După o carieră în Marină, Carter s-a întors în Georgia, unde a preluat afacerea familiei. În 1970, a fost ales guvernator al Georgiei, iar în 1976 a câștigat alegerile prezidențiale împotriva lui Gerald Ford. Deși mandatul său a fost marcat de controverse, a avut realizări notabile, precum tratatele privind Canalul Panama, Acordurile de la Camp David și promovarea drepturilor omului.

După încheierea mandatului său prezidențial, Carter s-a întors în Plains, unde a transformat terenurile agricole într-o fermă certificată pentru creșterea arborilor. Alături de soția sa, Rosalynn, a fondat Carter Center, o organizație care promovează pacea, drepturile omului și sănătatea globală. În 2002, a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a găsi soluții pașnice la conflictele internaționale.

Sursa foto: X
Sursa foto: X

Reacții la moartea lui Jimmy Carter

Actualul președinte Joe Biden a declarat: „Astăzi, America și lumea au pierdut un lider extraordinar… Jimmy Carter a fost un om de mare caracter, curaj și optimism”.

Fostul președinte Barack Obama a subliniat integritatea și compasiunea lui Carter, afirmând: „El ne-a arătat ce înseamnă să trăiești o viață de grație, demnitate, dreptate și serviciu”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *