Prea puțin somn și prea mult stres vă pot face foame. Privitul la televizor vă poate face foame. Potrivit time.com, hormonii și starea de spirit, și chiar și furculița de dimensiuni greșite, vă pot face foame.
„Foamea nu este așa de simplă și nu poate fi definită doar ca nevoia de hrană, pentru a satisface nevoile fizice. Există mulți factori psihologici, biologici și de mediu diferiți care afectează foamea”, spune Aner Tal, cercetător asociat la Food & Brand Lab al Universității Cornell.
Obiceiurile alimentare, foarte importante/ Respectă orele de masă
Nu în ultimul rând, este foarte important care sunt obiceiurile tale alimentare, spune Tal. „Dacă obișnuiești să mănânci prânzul, în fiecare zi, la ora 14, vei simți nevoia să mănânci la ora 14, chiar dacă nu ai o cerință biologică de mâncare la acea oră”, spune el. Dacă mănânci tot timpul, corpul tău va învăța să se aștepte în continuu să primească mâncare. Dar ce te face să mănânci tot timpul în primul rând? Alegerile tale alimentare joacă un rol important în asta, spune dr. Belinda Lennerz, endocrinolog și cercetător la Spitalul de Copii din Boston și la Școala de Medicină Harvard.
„Rolul fundamental al foamei este de a ne determina să căutăm și să consumăm alimente pentru a menține stabilă cantitatea de energie disponibilă din sângele nostru. Acest lucru se întâmplă mai eficient atunci când consumăm o masă mai bogată în grăsimi, proteine și fibre, care sunt digerate lent”, spune Lennerz, care a efectuat cercetări asupra factorilor alimentatori ai foamei și poftelor.
În timp ce aceste alimente ajută corpul nostru să atingă și să mențină o stare de echilibru satisfăcător, timp de ore întregi între mese, alte alimente declanșează schimbări metabolice care ne trimit înapoi în bucătărie mult mai devreme după ce am mâncat, spune Lennerz. Probabil că puteți ghici despre ce alimente vorbește: carbohidrați foarte procesați.
Carbohidrații, în special cei cu zahăr, confundă sistemul natural de control al foamei, din corpul tău
Dr. David Ludwig – colegul lui Lennerz și co-cercetător la Harvard și Boston Children’s și autorul cărții recente Always Hungry? (Permanent înfometat?) – numește , cei mai populari carbohidrați: pâine albă, orez, produse din cartofi, alimente cu zahăr, băuturi îndulcite, cereale preparate pentru micul dejun, prăjituri și chipsuri și afirmă despre ei că, practic, confundă sistemele naturale de control al foamei din corpului tău, care, de obicei funcționează foarte bine atunci când mănânci alimente cu digerare lentă.
Spre deosebire de alimentele sănătoase, bogate în grăsimi și fibre, precum iaurturile grecești, legumele cu frunze verzi și leguminoasele, care se plimbă calm prin sistemul tău digestiv, carbohidrații procesați se deplasează rapid prin intestin.
Un specialist explică foamea continuă și mecanismul îngrășării/ Este o dependență similară cu cea de tutun sau droguri
Aceste gustări, dulciuri, băuturi dulci și alte bunătăți procesate reprezintă 61% din coșul de cumpărături al oamenilor. Și reacția corpului tău la aceste alimente cu digerare rapidă este să elibereze cantități mari de insulină în fluxul sanguin pentru a-ți normaliza creșterea nivelului de zahăr din sânge, explică Lennerz.
Insulina stochează zahărul și celelalte calorii din alimentele mâncate, ceea ce înseamnă, de obicei, celulele adipoase, spune Ludwig. Acest lucru nu numai că promovează creșterea în greutate, dar și păcălește corpul să creadă că aveți nevoie de mai multă energie, ceea ce va face ca foamea să revină rapid. Dacă se întâmplă, de asemenea, să urmezi o dietă săracă în grăsimi, bogată în alimente procesate, toate acestea sunt intensificate, spune Ludwig.
Lennerz adaugă că doar a mirosi sau a vedea mâncarea poate declanșa procesul de… „hrănește-mă” al creierului și corpului. Asta înseamnă că vizionarea emisiunilor TV despre gătit, vederea gustărilor pe blatul din bucătărie sau să mersul la un eveniment unde sunt oferite prăjituri sau chipsuri, toate pot stârni foamea, care ar fi rămas latentă dacă nu ai fi fost expus la acele tentații.
Cercetările arată că multe dintre aceste alimente foarte procesate – în special zahărul – pot aprinde sistemele de recompensă ale creierului nostru, în moduri similare cu dependența de tutun sau droguri.
Cum poți scăpa de foamea permanentă
- renunțați la acele alimente foarte procesate în favoarea alimentelor sănătoase, grase, bogate în fibre și proteine
- practicați meditația de conștientizare a obiceiurilor alimentare
- o plimbare rapidă
- exercițiile fizice
- păstrarea alimentelor în frigider/dulap, fără a le lăsa la vedere