Oamenii iubesc ouăle. De exemplu, un american mănâncă aproximativ 250 de ouă de găină pe an. Unii oameni preferă ouăle de rață, iar alții consumă de prepeliță. Dar când ați mâncat ultima un ou de curcă?
Și totuși, de ce acestea nu sunt consumate frecvent? Ouăle de curcă sunt comestibile. Cei care au curci în curte spun că ouăle lor au un gust remarcabil de asemănător cu cel al ouălor de găină. Sunt puțin mai mari, coaja este puțin mai dură, iar membrana dintre coajă și ou este puțin mai groasă, dar în rest, nu sunt prea diferite. Atunci de ce sunt ouăle de curcă atât de rare pe mesele oamenilor?
Răspunsul se dovedește a fi o combinație largă de factori, care, împreună, se adaugă la faptul că producătorii de carne de curcan au decis să nu se deranjeze să intre pe piața ouălor, potrivit Modern Farmer. În primul rând, curcanii depun ouă mult mai rar decât alte păsări; o găină sau o rață depune aproximativ un ou pe zi, dar un curcan depune unul sau două ouă pe săptămână. De asemenea, curcile sunt mai scumpe de crescut într-o fermă, necesitând mult mai mult spațiu și hrană decât o găină.
Totodată, curcile încep să ouă mai târziu. „Curcanii au un ciclu de viață mai lung, așa că trebuie să ajungă la aproximativ 7 luni înainte de a putea produce ouă”, spune Kimmon Williams de la Federația Națională a Curcanilor din SUA. Găinile trebuie să ajungă doar la aproximativ 5 luni – poate părea puțin, dar având în vedere că și curcanii sunt mai scumpi pentru a fi adăpostiți și hrăniți, acele câteva luni în plus pot fi costisitoare.
Din cauza costului de producție și a rarității, ouăle de curcă tind să fie ceva mai scumpe. Aceasta înseamnă că un ou fertilizat este mult mai valoros decât un ou pentru consumul uman; pur și simplu, este mai logic să se crească mai mulți curcani decât să se vândă ouăle lor.