Ouăle sunt un aliment versatil și nutritiv, care furnizează proteine de înaltă calitate, vitamine, minerale și antioxidanți, notează ABC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Totuși, dincolo de valoarea lor nutrițională, există o curiozitate pe care fiecare cumpărător din România ajuns în magazinele din vest a avut-o: de ce în supermarket-urile din România ouăle sunt păstrate în frigider, iar în cele din vestul Europei sunt pe raft la temperatura camerei? Și de ce cei de acolo le țin pe raft? Și de ce cei din SUA le țin ca și românii în frigidere? Nu e periculos să ții ouăle pe raft la temperatura ambientală? Cu atât mai mult cu cât cu toții primul lucru pe care îl facem când ajungem acasă este să le punem în frigider. Răspunsul, cel puțin la ultima întrebare, nu are legătură cu obiceiuri diferite între comerț și gospodărie, ci cu natura oului și cu modul în care acesta se conservă pentru a-i asigura siguranța alimentară.
Cuticula – bariera naturală a oului
Trebuie să știm că oul nu este doar coajă și gălbenuș. El este acoperit de un strat subțire, transparent, numit cuticulă, care acționează ca o barieră biologică împotriva microorganismelor, precum salmonella. Această cuticulă este extrem de fragilă. Orice spălare agresivă sau schimbare bruscă de temperatură o poate deteriora, expunând oul la posibile contaminări. Aici se află cheia pentru a înțelege de ce ouăle nu sunt refrigerate în anumite magazine din Vestul Europei, dar se recomandă păstrarea lor la rece acasă sau în alte locuri de vânzare, precum cele din România.
În Europa de Vest, spre deosebire de Statele Unite, ouăle nu sunt spălate industrial înainte de vânzare, ceea ce permite ca această cuticulă să rămână intactă. Datorită ei, ouăle pot fi păstrate la temperatura camerei pe rafturile supermarketurilor fără riscuri. În România, normativul alimentar prevede păstrarea ouălor între 14 și 5 grade, astfel încât aceste se depozitează în zone mai reci.
Riscul de „transpirație”
„Dacă ouăle ar trece de la rece la cald pe parcursul distribuției, s-ar produce efectul de transpirație și astfel ar crește riscul de contaminare”, avertizează María González, medic veterinar și expert în siguranță alimentară la Universitatea Complutense din Madrid, într-un interviu.
Acest „transpirație” nu este altceva decât condensul care se formează atunci când un ou rece este expus la căldură. Umezeala care apare pe coajă deteriorează cuticula și deschide poarta bacteriilor din mediul înconjurător pentru a pătrunde în interior. Din acest motiv, în timpul transportului și expunerii în supermarket, ouăle nu sunt refrigerate, scopul fiind acela de a menține o temperatură constantă.
Totuși, situația se schimbă odată ce ajung acasă. În gospodării, condițiile sunt mult mai puțin controlate: apar variații de temperatură, umiditate și, mai ales, depozitări de durată mai lungă. Aici, frigiderul devine cel mai bun aliat. Păstrarea ouălor la rece nu doar că ajută la menținerea prospețimii, dar și reduce riscul de proliferare bacteriană.
De asemenea, experții recomandă păstrarea lor în ambalajul original din carton, care le protejează de lovituri și de mirosuri, și așezarea într-o zonă rece și stabilă a frigiderului, de preferat departe de ușă, (deci niciodată nu le punem în compartimentele de pe ușă, ci mai în fundul frigiderului) unde oscilațiile de temperatură sunt cele mai frecvente.
Citește și