Când vine vorba de alegerea între un file de somon și un somon întreg, cu piele și oase, cercetătorul Trygve Poppe nu are nicio îndoială asupra alegerii sale, scrie Science Norway.
O mare parte dintre somonii norvegieni de crescătorie au fost bolnavi în timpul scurtei lor vieți de doi ani – uneori în mai multe perioade. Unii dintre acești pești sunt atât de bolnavi încât nu ar supraviețui transportului până la abator. De aceea, a devenit tot mai frecventă sacrificarea lor direct în cuști, conform lui Poppe.
„Fermierii au realizat că este mai bine să sacrifice somonii direct în cuști, evitând astfel moartea multora dintre ei în drumul spre țărm”, a declarat Poppe. El este fost profesor la Școala Norvegiană de Științe Veterinare și expert în sănătatea peștilor. „Mulți dintre acești pești sunt într-o stare atât de proastă încât probabil ar fi murit în câteva ore sau zile oricum”, spune el. Cu toate acestea, ajung în farfuriile oamenilor.
Diferența dintre fileul de somon și somonul întreg
În industria acvaculturii, somonii sunt clasificați în două categorii: „pești de producție” și „pești superiori”.
Peștii de producție sunt cei care au răni, deformări, leziuni cauzate de manipulare brută sau alte defecte, conform Autorității Norvegiene pentru Siguranța Alimentară. „Aceștia sunt pești nu pot fi vânduți sau exportați ca pești întregi”, explică Poppe. Pentru ca acești pești să fie vânduți pentru consum uman, defectele lor trebuie corectate – ceea ce înseamnă că rănile și leziunile sunt tăiate. Astfel, peștii de producție ajung sub formă de file de somon, chiftele de somon, burgeri de somon sau alte produse din pește.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Peștii superiori, în schimb, sunt de cea mai bună calitate, fără defecte vizibile. „Aceștia sunt pești așa cum ar trebui să fie: sănătoși, proaspeți și de o calitate excelentă”, spune Poppe.
De unde provin peștii sănătoși?
În medie, fermele de somon din Norvegia au 83% pești superiori și 17% pești de producție, conform Raportului privind Sănătatea Peștilor pentru 2023.
Totuși, există diferențe în funcție de regiune. De exemplu, în bazinele marine din apropierea Stadt și Nord-Trøndelag, doar 11% dintre somoni sunt considerați pești de producție. În schimb, în regiunile Karmøy și Finnmark, acest procentaj ajunge la 22%.
Anul trecut, s-a înregistrat cel mai mare procent de pești de producție de până acum: 37% dintre somonii sacrificați în Norvegia au fost degradați la această categorie în săptămâna 4 a anului, conform site-ului Intrafish. În 2018, doar 5% dintre somoni erau clasificați drept pești de producție.
Somonul cu piele – o alegere mai sigură
Când consumatorii cumpără file de somon sau alte produse din somon, nu primesc informații despre proveniența peștelui, cât de sănătos a fost sau cum a fost tratat.
Aici intervine avantajul somonului întreg. „Dacă cumpărăm noi un somon întreg, cu piele, putem fi siguri că acesta nu a avut ulcere de iarnă sau tratamente care i-au cauzat răni și defecte”, explică Poppe.
„Dacă pot inspecta pielea înainte de a cumpăra, cu siguranță aș prefera acest tip de pește”, adaugă el.
Rata ridicată a mortalității
Mulți somoni mor înainte de a ajunge la sacrificare. Raportul privind Sănătatea Peștilor din 2023 arată că rata mortalității a fost de aproape 17%, ceea ce înseamnă că peste 100 de milioane de somoni mor înainte de a fi procesați. Aceasta este cea mai mare rată a mortalității înregistrată vreodată.
Motivul? Somonii se confruntă cu multe probleme de sănătate pe parcursul celor doi ani de viață. Aceștia pot dezvolta ulcere de iarnă, probleme la branhii și afecțiuni cardiace. În plus, sunt afectați de păduchii de mare, care se hrănesc cu mucusul, pielea și sângele peștilor.
Tratamentele împotriva păduchilor pot fi chiar mai periculoase
Metodele de tratament împotriva păduchilor includ scufundarea somonilor în apă fierbinte, ceea ce îi ucide pe aceștia, dar le provoacă durere severă și un comportament panicat. Alte metode presupun periajul sau spălarea peștilor, ceea ce le deteriorează pielea și le provoacă răni.
Leziunile cauzate de aceste tratamente fac peștii mai vulnerabili la infecțiile bacteriene din apă. Rezultatul? Ulcere de iarnă – răni care pot pătrunde în cavitatea abdominală, provocând infecții oculare, septicemie și insuficiență organică.
Somonul – atletul oceanului devenit fragil
Poppe menționează că unii lucrători din fermele piscicole evită să atingă somonii pentru că sunt atât de fragili.
„Somonul a fost odată marele atlet al mării”, spune el. „În mod normal, este dificil să ucizi un somon sălbatic mare și sănătos. Dar somonul de crescătorie a devenit atât de slăbit și degradat”, adaugă cercetătorul.
Ar fi bine să știm mai multe despre sănătatea somonului pe care îl cumpărăm
Un studiu realizat în Norvegia a arătat că doar 7% dintre consumatori consideră că au suficiente informații despre bunăstarea peștilor. Atât politicienii, cât și Consiliul Consumatorilor din Norvegia au propus etichetarea mai clară a produselor din somon pentru a evidenția starea lor de sănătate.
Trygve Poppe consideră că oamenii ar trebui să fie informați despre starea precară a somonilor în momentul achiziției. „Fermierii ar trebui să eticheteze somonul cu o garanție că produsul provine de la un pește care era viu și de calitate superioară la momentul sacrificării”, afirmă el.
În 2024, Partidul Socialist din Norvegia a propus introducerea unei etichetări privind sănătatea peștilor de crescătorie, însă propunerea nu a fost adoptată.
Ce pot face consumatorii
Ar trebui să renunțăm complet la consumul de somon? „Nu ar conta prea mult dacă norvegienii ar înceta să mai cumpere somon”, spune Poppe. Asta pentru că 95% din somonul norvegian este exportat. „Și cât de mult credeți că le pasă celor din China sau Thailanda de bunăstarea animalelor?” se întreabă el.
Cu toate acestea, o schimbare a percepției asupra somonului în Norvegia ar putea avea un impact pe termen lung.