De 90 de ani în centrul Barcelonei, o tavernă gourmet de familie a ajuns la a treia generație și speră să sărbătorească și centenarul/ „Oamenii care vin în centru vor să mănânce și găsesc doar lanțuri de restaurante și francize, dar își doresc localuri cu suflet”

taverna, Barcelona Foto: Casa Alfonso

Când intri în Casa Alfonso, cel mai probabil vei reveni. Mai ales datorită proprietarui, care este sufletul afacerii. Alfonso García, știe totul despre această meserie și nu ia niciodată pauză. Indiferent dacă cineva vine doar pentru o cafea, el va face tot posibilul ca acea vizită să nu fie ultima. Și, de obicei, reușește. „Nu poți subestima pe nimeni, oricine poate fi un client potențial. Și nu e suficient doar să atragi clienți, trebuie să-i și fidelizezi”, subliniază el, ân interviul pe care la acordat pentru The NBP.

De-a lungul anilor, proprietarul localului a perfecționat tehnica de a-și seduce clienții, care rămân loiali nu doar jamonului iberic, dar și preparatelor ca măslinele pane, salata a la russe, steak tartar cremos sau orezul cu porc iberic. Iar la desert, crocheta de ciocolată este de neratat.

Un restaurant cu suflet într-un oraș globalizat

„Suntem un adevărat oază aici. Oamenii care vin în centru caută unde să mănânce și găsesc doar lanțuri de restaurante și francize, dar își doresc localuri cu suflet”, explică Alfonso García.

taverna, Barcelona
Un colț unde timpul s-a oprit în loc/ Colaj foto G4Food/ Casa Alfonso

Casa Alfonso rezistă de 90 de ani în mâinile aceleiași familii, într-o Barcelona care și-a pierdut identitatea și s-a globalizat. Cu un preț mediu de 35 de euro pe masă și o clientelă mixtă, formată din localnici și turiști, restaurantul păstrează mobila originală, inclusiv podeaua istorică, care datează dinainte ca familia García să preia spațiul.

„Este un element de autenticitate. Dacă l-am schimba, totul ar părea prea nou și localul și-ar pierde farmecul”, spune Alfonso.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


O poveste de familie începută în 1934

Totul a început în 1934, cu Alfonso și Rosario, bunicii actualului proprietar. Prima generație a emigrat din Jaén, din partea opusă a Spaniei. Primul Alfonso era charcutier (producător de mezeluri) și a început să lucreze într-o carmangerie din La Rambla de las Flores din Barcelona. Mai târziu, alături de un asociat, a deschis un local în Plaza Urquinaona, care avea să fie precursoarea actualei Casa Alfonso.

Inițial, în același spațiu, unul dintre parteneri gestiona raionul de mezeluri, iar celălalt avea un bar. Însă parteneriatul nu a funcționat și bunicii lui Alfonso s-au mutat la actuala locație, pe strada Roger de Llúria.

Modelul s-a păstrat – magazin de mezeluri și bar, iar la etaj, bunica gătea preparatele calde (fricandó, tocănițe etc), pe care le servea clienților. Așa s-a născut conceptul de casa de comida (casă unde se mănâncă), iar în timp, oferta s-a extins și chiar s-au servit și fructe de mare.

Supraviețuind războiului și crizelor economice

De-a lungul celor 90 de ani, Casa Alfonso a trecut prin multe crize. Prima a fost în timpul Războiului Civil Spaniol, când Barcelona era republicană. Localul a rămas deschis, chiar dacă banii își pierduseră valoarea și totul funcționa prin troc – ulei în schimb de pâine sau cartofi.

Bunicul lui Alfonso a fost aproape executat, dar a fost salvat de un soldat care era client fidel.

În anii ’70, a doua generație – tatăl lui Alfonso – a adus inovații. Atunci s-a inventat faimosul sandwich „flaut de jamón”, inspirat de bagheta franceză, dar adaptată gusturilor locale. La ora prânzului, coada se întindea pe stradă, fiindcă Barcelona era un centru textil plin de angrosiști și fabricanți care veneau la prânz.

taverna, Barcelona
Patru generații/ Colaj foto: G4Food/ Casa Alfredo

A treia generație: Transformarea în tavernă gourmet

În anii ’80, al treilea Alfonso a început să preia frâiele afacerii. „Tata mi-a dat mai multă libertate”, povestește el. În scurt timp, și-a dat seama că barurile erau pline noaptea, dar Casa Alfonso închidea la 22:00.

„Tata spunea că noaptea vine ce e mai rău din fiecare casă, dar am început să deschidem treptat”, își amintește Alfonso. Mai întâi sâmbătă până la 01:00, apoi vinerea și joia, până au ajuns să fie deschiși toată săptămâna.

Odată cu programul nocturn, au început să vină artiști, actori, cântăreți și spectatorii teatrelor din apropiere. Avocații și judecătorii, care terminau procesele la 18:00, au fost convinși să vină la o cină adevărată, nu doar la un sandviș.

Alfonso și-a ascultat clienții fideli și, împreună cu ei, a creat noul meniu. A servit cafele gratis, a ascultat preferințele fiecăruia și le-a organizat într-un tabel – așa s-a născut selecția actuală.

Clienți celebri și momente legendare

Casa Alfonso are o arhivă de povești savuroase. De exemplu, cântăreții de operă care începeau să interpreteze arii printre mese, culminând cu versiuni live ale “Barcelona” de Montserrat Caballé și Freddie Mercury.

Sau când actorul Paco Rabal și familia lui au apărut la restaurant, dar era închis pentru că Alfonso avea prima lui comuniune. Până la urmă, au fost lăsați să intre.

Alți clienți fideli? Josep Cuní, care nu ratează salata rusească, și regretatul Constantino Romero, mereu loial „flautului” cu un pahar de vin.

Criza din 2008 a fost depășită datorită numărului mare de turiști, iar pandemia a fost o lovitură dură, dar localul și-a revenit. „Oamenii trăiesc ca și cum nu ar exista ziua de mâine, iar asta se vede în restaurante și hoteluri”, spune Alfonso.

Astăzi, Casa Alfonso are 26 de mese și 25 de angajați, iar la fiecare Crăciun, Alfonso le oferă cadou un jamón întreg.

Planurile de viitor?

Să ajungă să sărbătorească 100 de ani.
Să îmbunătățească statutul ospătarilor și să lupte pentru protejarea localurilor istorice din Barcelona.
Să continue extinderea internațională, având deja proiecte pentru Franța.

A patra generație este deja activă: Claudia și Lucía. Claudia (în poză cu tatăl său), cea mai mare, deja servește și gestionează marketingul digital.

Casa Alfonso merge mai departe, cu tradiția și inovația mână în mână. Dacă ajungeți prin Barcelona nu-i ocoliți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *