Dacă suferi de ficat gras, riscul de a dezvolta cancer de ficat crește de trei ori/ Ce dietă ar trebui să adopți

ficat Sursa foto: Dreamstime

Cancerul hepatic este a treia cauză principală de deces cauzat de cancer și al șaselea cel mai frecvent tip de tumoare malignă la nivel mondial, scrie LaRazon. În Europa, se estimează că aproximativ 50.000 de cazuri sunt diagnosticate anual, iar aproximativ jumătate dintre aceste cazuri sunt descoperite în stadii foarte avansate, hepatocarcinomul fiind cel mai frecvent (80-90% din cazuri). Acest tip de cancer este asociat în proporție de 60-90% cu ciroza, a cărei principală cauză non-virală este consumul de alcool. Se estimează că, odată diagnosticată, ciroza evoluează rapid în cancer hepatic în 15-20% din cazuri.

În plus față de boala hepatică cauzată de alcool și hepatitele virale, un alt factor major de risc pentru cancerul hepatic este boala hepatică metabolică, cunoscută și sub denumirea de ficat gras. Obezitatea și diabetul de tip 2 determină o creștere a incidenței acestei afecțiuni. Se estimează că riscul de a dezvolta cancer hepatic la pacienții cu ficat gras este de până la trei ori mai mare.

Dr. Alejandro Forner, vicepreședintele Asociației Spaniole pentru Studiul Ficatului (AEEH) și specialist în hepatocarcinom la Spitalul Clinic din Barcelona, menționează că, deși incidența globală a hepatocarcinomului nu a variat semnificativ în ultimii ani, tratamentele care vindecă hepatita C și vaccinarea pentru hepatita B au redus aceste cauze. În schimb, factori precum alcoolul și ficatul gras joacă acum un rol tot mai important.

Rezultatele din Registrul de Carcinom Hepatocelular al AEEH evidențiază creșterea cazurilor de cancer hepatic provocate de boala hepatică metabolică. Acest registru a colectat date demografice și clinice de la 767 pacienți cu tumori hepatice primare, între octombrie 2022 și ianuarie 2023, comparându-le cu datele din 2008 și 2014. Procentul de hepatocarcinoame a crescut cu zece puncte, de la 2% în 2008 la 12% în 2023, confirmându-se ca a treia cauză de cancer hepatic, cu cea mai rapidă creștere.

Această tendință îi îngrijorează pe specialiști, care estimează că, în următorul deceniu, steatohepatita va deveni prima cauză de hepatocarcinom, având în vedere creșterea prevalenței ficatului gras.

Ficatul gras afectează între 50% și 70% din persoanele obeze, cel puțin într-un stadiu inițial, și este definit prin prezența a peste 5% grăsime în ficat. Acest lucru se agravează atunci când apare inflamația sau fibroza, fiind asociat cu principalele tulburări metabolice, precum obezitatea și diabetul, dar și cu alte afecțiuni precum excesul de colesterol sau hipertensiunea arterială. Dr. Javier Ampuero, medic la Spitalul Universitar Virgen del Rocío din Sevilla, menționează că „obezitatea și ficatul gras sunt greu de separat”, deoarece de obicei „persoanele obeze dezvoltă boli hepatice și din alte cauze”.

Referitor la simptome, ficatul gras nu prezintă simptome clar definite decât dacă boala ajunge într-un stadiu avansat, de aceea este esențială conștientizarea populației și sensibilizarea asupra posibilelor legături cu tulburările metabolice, cum ar fi obezitatea.

Ce dietă ar trebui să adopți dacă ai fost diagnosticat cu ficat gras

Alimente cu fibre
Alimentele bogate în fibre (fructe, legume, leguminoase, nuci și cereale integrale) ajută nu doar la îmbunătățirea digestiei, ci și la reducerea absorbției de grăsimi. În plus, aceste alimente conțin zaharuri sănătoase.

Alimente bogate în vitamina C
Vitamina C, la fel ca vitamina E, este recunoscută pentru proprietățile sale benefice asupra ficatului, având efecte antioxidante asupra celulelor și țesutului hepatic. De asemenea, contribuie la detoxifierea acestui organ.

Alimente bogate în omega-3
Acizii grași omega-3 favorizează pierderea grăsimii corporale și îmbunătățesc microbiota intestinală. În ce alimente se găsesc? Sunt prezenți mai ales în pești precum somonul, nuci și uleiuri vegetale (cum ar fi cele de in și soia).

Alimente bogate în caroten
Carotenoidele, precum cele prezente în morcovi, somon, cartofi dulci, portocale și gălbenușuri de ou, pot îmbunătăți funcția hepatică datorită proprietăților lor de a controla acumularea de grăsimi în ficat.

Alimente de evitat
În dieta pentru ficatul gras, trebuie evitate următoarele alimente care, prin consumul prelungit, ar putea agrava afecțiunea:

  • Organe (viscere)
  • Mezeluri
  • Carne de miel
  • Lapte integral și produse lactate grase
  • Patiserie sau produse de patiserie industriale
  • Băuturi alcoolice
  • Medicamente fără prescripție medicală
  • Prăjeli
  • Băuturi cu zaharuri adăugate
  • Sare

Alimentele naturale și proaspete sunt esențiale pentru a controla evoluția ficatului gras și, prin urmare, pentru a îmbunătăți funcționarea unuia dintre cele mai importante organe ale organismului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *