Curiozități agrifood – 30 septembrie: Fisticul, alunele sau nucile, depozitate necorespunzător, în cantități mari, pot exploda

curiozitati agrifood fistic alune nuci Colaj foto: G4Food
Fisticul, alunele sau nucile, depozitate necorespunzător, în cantități mari, pot exploda  din cauza unui fenomen chimic numit autoîncălzire sau autoaprindere. Acest fenomen are loc atunci când sunt depozitate în condiții inadecvate, cum ar fi la temperaturi ridicate sau în spații fără ventilație.

Iată câțiva factori care contribuie la această situație:

  1. Conținutul de uleiuri: Fisticul este bogat în grăsimi (uleiuri). Când este depozitat în vrac, uleiurile din aceste produse pot începe să se oxideze în prezența oxigenului din aer. Acest proces de oxidare produce căldură.
  2. Lipsa de ventilație: În spațiile unde aceste nuci este depozitate în vrac, căldura generată de oxidare se poate acumula, deoarece aerul nu circulă suficient. Această căldură continuă să se acumuleze și poate duce la o creștere a temperaturii interne a grămezii.
  3. Autoîncălzirea: Pe măsură ce temperatura crește din cauza proceselor de oxidare, poate apărea un efect de autoîncălzire. La un moment dat, temperatura poate atinge punctul de autoaprindere a uleiurilor, ceea ce poate provoca o explozie sau un incendiu.
  4. Depozitare în vrac: Depozitarea fisticului, nucilor sau alunelor în cantități mari și fără suficientă ventilație sau control al temperaturii crește riscul de autoîncălzire și, implicit, de explozie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *