Curiozități agrifood – 21 mai | Primele alimente gătite de om datează de acum 780.000 de ani/ Resturi de pește crap au fost descoperite într-un sit arheologic din Israel

resturile de peste crap au o vecime de aproape 800000 de ani Colaj foto G4Food

Un crap mare este (cel puțin până acum) cel mai vechi aliment gătit despre care s-a găsit o urmă. Datează de acum 780.000 de ani și oferă dovezi clare că omul a început să gătească cu sute de mii de ani înainte față de ceea ce indicau până acum descoperirile arheologice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Descoperirea a fost făcută de un grup internațional de cercetători condus de Irit Zohar, de la Universitatea din Tel Aviv, analizând resturi descoperite în situl Gesher Benot Ya’aqov din Israel. Studiul a fost publicat în revista Nature Ecology and Evolution și citat de ANSA.

Gătitul alimentelor a reprezentat una dintre cele mai mari îmbunătățiri în dieta umană – o inovație care a permis o digestie mai ușoară a hranei și eliminarea agenților patogeni periculoși, deși nu este ușor de stabilit cu exactitate când a început acest obicei. Există indicii care sugerează că gătitul ar fi început acum chiar 1 milion de ani, dar până acum dovezile sigure indicau o perioadă între 400.000 și 300.000 de ani în urmă.

Analizând acum cantități mari de resturi de pește (în special crapi mari) și dinți umani găsiți la Gesher Benot Ya’aqov, cercetătorii au reușit să stabilească o nouă datare pentru primele forme de gătire a alimentelor, cu 780.000 de ani în urmă.

„Aceste descoperiri – a declarat Zohar – arată nu doar importanța habitatelor de apă dulce și a peștilor care trăiau acolo pentru supraviețuirea omului preistoric, ci și capacitatea acestuia de a controla focul pentru a găti alimentele și înțelegerea beneficiilor gătitului peștelui înainte de consum.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *