Curiozități agrifood – 19 noiembrie 2024: Folosim atât de des cuvântul „salariu” dar nu știm că are legătură cu sarea pe care o adăugăm în mâncare

G4FOOD Curiozități agrifood(2) foto: g4food.ro

A ajuns până în zilele noastre, e și foarte important, dealtfel, cuvântul „salariu” dar poate puțini își pun problema originii sale. În realitate, este un cuvânt care datează de mai bine de două milenii și a ajuns la noi dinspre Roma antică.

Soldații legiunilor romane primeau o parte importantă a retribuției lor în sare, retribuție care era numită „salarium”, adică rație de sare. Era echivalent cu cantitatea de sare necesară unui soldat într-o lună ca să-și conserve hrana primită.

O informație care redă valoarea sării în epocă, dar este și un exemplu perfect de economie de schimb, când circulația monedelor era încă limitată. Un fel de „sare  în bucate”, doar că nu e poveste, ci adevăr bine documentat.

Dar care, fără să vrea, întărește și metafora basmului lui Petre Ispirescu legată de importanța fundamentală a sării, primul conservant primordial din istoria omenirii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *