Auzim des recomandarea de a consuma mai multe grăsimi vegetale, în special ulei de măsline, renunțând la alte tipuri de grăsimi.
100 de grame de ulei de măsline aduc 899 kcal, în timp ce untul are un conținut caloric mai mic cu 16%, adică aproximativ 758 kcal/100 g. Folosind 20 de grame de unt în loc de 20 de grame de ulei de măsline, se economisesc 24 kcal.
Untul are și avantajul de a fi mai ușor de dozat, pe când tindem să folosim prea mult ulei de măsline. Prin urmare, convingerea că uleiul este un aliment mai ușor și mai puțin caloric decât untul este complet nefondată. De fapt, e exact invers.
Chiar și uleiul de măsline conține grăsimi saturate, la fel cum untul conține un mic procent de acizi grași nesaturați. Mai exact, conținutul de acizi grași cu lanț lung din unt este de trei ori mai mare.
100 de grame de unt conțin aproximativ 250 mg de colesterol, care lipsește complet în uleiul de măsline. Având în vedere că aportul zilnic de colesterol nu ar trebui să depășească 300 mg/zi, adăugarea unor mici cantități de unt în alimente este compatibilă cu regulile unei alimentații sănătoase. Dar din acest punct de vedere, uleiul este de preferat.