Cuprul din dietă, aliatul creierului la bătrânețe / Un studiu recent arată că aportul corect susține funcțiile cognitive și reduce riscul de declin mental

Aliment bogate în cupru ajută la sănătatea creierului la bătrânețe FOTO: Dreamstime/Charles Brutlag

Un metal esențial în dietă poate oferi un impuls important creierului la bătrânețe și poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv odată cu înaintarea în vârstă, arată un studiu recent. Cercetătorii de la Universitatea Medicală Hebei au analizat date privind alimentația și sănătatea a peste 2.400 de americani cu vârsta de peste 60 de ani, pe o perioadă de patru ani. Rezultatele arată că persoanele care consumau mai mult cupru în dietă au obținut scoruri semnificativ mai bune la testele cognitive, comparativ cu cei care aveau un aport mai mic, arată NY Post.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Beneficiile s-au menținut și după ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, consumul de alcool sau afecțiunile cardiace. Mai mult, efectele pozitive au fost mai puternice în cazul participanților care au suferit anterior un accident vascular cerebral. „Cuprul din alimentație este esențial pentru sănătatea creierului”, a declarat profesorul Weiai Jia, coordonatorul studiului.

Cuprul este un mineral natural necesar organismului pentru funcții importante, iar cercetătorii cred că efectele sale cognitive provin din rolul său în reglarea neurotransmițătorilor implicați în învățare, memorie și atenție. Studiile anterioare arată că acest metal contribuie la producerea energiei în celulele creierului, le protejează de deteriorare și facilitează comunicarea între neuroni.

Totuși, prea mult cupru poate deveni toxic. Cercetătorii avertizează că un aport excesiv poate provoca stres oxidativ și neurodegenerare, afectând astfel funcționarea creierului și favorizând apariția unor boli cronice precum Alzheimer, Parkinson sau boala Wilson.

Analiza a stabilit că un consum zilnic de 1,22 miligrame de cupru este suficient pentru a susține sănătatea creierului și a preveni declinul cognitiv fără riscuri de toxicitate.

Aproape 10% dintre adulții americani peste 65 de ani suferă de demență. Iar alte 22% se confruntă cu un declin cognitiv ușor. Cifrele sunt așteptate să crească în următorii ani.

Cum creștem aportul de cupru în dietă?

Corpul uman nu poate produce singur cupru, astfel că trebuie să-l asigurăm prin alimentație.

Printre cele mai bogate surse se numără:

  • fructele de mare, precum stridiile și crabul
  • organele, în special ficatul de vită

Alte alimente care conțin cupru sunt:

  • nucile și semințele
  • ciupercile shiitake
  • fructele uscate
  • fasolea
  • ciocolata neagră
  • cerealele integrale
  • legumele cu frunze verzi, precum spanacul și kale

Pe lângă beneficiile pentru creier, cuprul are un rol vital în producția de energie, formarea globulelor roșii, absorbția fierului și susținerea sistemului imunitar.

De asemenea, menține sănătatea vaselor de sânge, nervilor și oaselor și este esențial pentru producerea colagenului și a țesutului conjunctiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *