Cum speli corect și eficient vasele dacă nu ai mașină de spălat. Cinci reguli de aur

cum-speli-corect-vasele-ce-temperatura-trebuie-sa-aiba-apa-cum-se-usuca-farfuriile foto: freepik.com

Nu e nimeni pasionat de spălat vase – farfurii, căni, pahare, tacâmuri, dar e inevitabil. Iar în lipsa unei mașini de spălat vase, e mai bine să deprindem câteva reguli simple și eficiente pentru a o face repede și bine. Și, ideal, cu consum optimal de apă și de energie. Iată o serie de reguli puse cap la cap de publicația gastronomică italiană cookist.it, ținând cont de normele HACCP din sectorul HoReCa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Temperatura apei

Deși poate părea banal, temperatura apei folosite pentru spălat vase nu trebuie subestimată: ideal ar fi să folosești apă caldă, nu fierbinte, ideal peste 45 °C. Nu e nevoie de termometru. Există o metodă simplă și rapidă de a verifica temperatura: umple chiuveta cu apă caldă și bagă mâinile în ea. Dacă simți un ușor disconfort la nivelul pielii, temperatura este potrivită. În general, pielea nu suportă prea mult timp temperaturi peste 45 °C – de aceea, îți recomandăm să porți mănuși de protecție.

De ce apă caldă? Pentru că ajută la îndepărtarea mai ușoară a grăsimii și a unor resturi alimentare. În plus, contribuie la o uscare mai rapidă a vaselor atunci când sunt puse la scurs.

Lasă vasele să se înmoaie

De câte ori ți s-a întâmplat să freci cu forță pentru că resturile alimentare s-au lipit de tigaie? Ca să eviți asta, îți recomandăm să lași vesela la înmuiat în chiuvetă, în apă, pentru câteva minute înainte de a începe spălarea: vei vedea cât de ușor se vor curăța și câtă apă vei economisi.

Dacă resturile sunt mai vechi și uscate, o bună soluție este aceea de a lăsa întâi vasele în apă rece.

Curăță chiuveta înainte

Poate deja ai obiceiul să cureți chiuveta după ce speli vasele – dar știai că ar trebui să o cureți și înainte? Astfel elimini orice urmă de mâncare sau grăsime înainte de a pune vasele la spălat, evitând contactul cu bacterii suplimentare.

Dezinfectează suportul de vase și rafturile

Ai pune vreodată un tricou proaspăt spălat într-un dulap murdar și murdar? Dacă răspunsul este „nu”, de ce ai face altfel cu vasele tale curate? Acestea au nevoie de o suprafață curată și dezinfectată, fie că e vorba de suportul de vase, fie de un raft. Așadar, înainte de spălat, asigură-te că și acestea sunt bine curățate.

Umple chiuveta cu apă, nu jet continuu

Aceasta nu este neapărat o regulă, dar ține de bun-simț, în condițiile în care apa devine un bun tot mai de preț. În primul rând, este recomandat să umpli chiuveta sau un lighean cu apă și detergent, și nu să speli vasele unul câte unul sub jet de apă. Când spuma dispare, nu schimba apa. Detergentul este tot acolo și încă își face treaba. Iar pentru a evita tulburarea rapidă a apei, îndepărtează resturile de mâncare de pe farfurii cu un șervețel umed înainte de a le pune în chiuvetă.

Scurgător sau prosop?

Din păcate, nu există un răspuns unic – depinde de mai mulți factori. În general, uscarea naturală a veselei este cea mai bună alegere: astfel eviți contactul cu alte materiale, cum ar fi prosoapele sau mâinile. Totuși, trebuie să ții cont de spațiul disponibil: nu toți au o bucătărie suficient de mare încât să lase vasele la uscat fără să se atingă între ele. În acest caz, pot rămâne umede și se pot forma bacterii.

Dacă nu ai spațiu sau timp, poți usca vesela cu un prosop. Dar atenție! Prosopul trebuie să fie curat – altfel, tot efortul tău va fi inutil. Lasă-l să se usuce bine la aer după fiecare utilizare și schimbă-l regulat.

Curăță și schimbă des buretele

Buretele de vase este un subiect în legătură cu care circulă tot felul de ipoteze. Dar există o certitudine: buretele de vase trebuie schimbat frecvent. Ideal este să-l speli cu apă fierbinte după fiecare utilizare și să-l lași să se usuce bine: umezeala favorizează dezvoltarea bacteriilor, mai ales pentru că intră în contact cu resturi de mâncare și detergent. Rezultatul? Riști să răspândești bacterii pe toată vesela, crescând riscul de contaminare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *