Când vine vorba despre valoarea nutrițională a alimentelor, modul în care sunt depozitate este foarte important. De exemplu, depozitarea resturilor de orez sau de paste în frigider poate duce la crearea de amidon rezistent și crește posibilele beneficii pentru sănătate. Totuși, congelarea alimentelor pentru a le reîncălzi ulterior nu schimbă neapărat compoziția nutrițională a alimentelor, arată Health.com.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA), valoarea nutritivă se modifică foarte puțin în timpul depozitării la congelator.
Dar, în cele din urmă, dacă congelarea alimentelor modifică sau nu compoziția nutrițională depinde exact de alimentele care sunt congelate și dacă acestea sunt sau nu gătite mai întâi.
Cum se pot pierde nutrienții
„Depinde de alimente”, a declarat pentru Kristin Kirkpatrick, dietetician înregistrat la Cleveland Clinic și coautor al Regenerative Health. „Unele alimente au o biodisponibilitate sporită a nutrienților atunci când li se aplică căldură (adică atunci când sunt blanșate sau gătite înainte de congelare), în timp ce altele pot fi mai bune în stare crudă”, mai spune el.
Cristalele înghețate care se formează atunci când un aliment este congelat este cel mai mare motiv pentru care anumiți nutrienți se pot pierde, a explicat Kelsey Costa, un alt dietetician înregistrat și consultant în nutriție. „Aceste cristale pot sparge pereții celulari, ducând la o ușoară pierdere a anumitor nutrienți, cum ar fi vitaminele C și B, care sunt solubile în apă”, a declarat ea.
Costa a adăugat că aceste pierderi sunt de obicei foarte mici și că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care congelarea alimentelor poate afecta compoziția lor nutrițională.
Iată cum ar putea afecta congelatorul alimentele, precum și sfaturi de siguranță pentru congelarea, decongelarea și reîncălzirea alimentelor.
Congelarea alimentelor poate păstra de fapt nutrienții
Atunci când este realizată în mod corespunzător, experții spun despre congelarea alimentelor că poate păstra componența nutritivă a alimentelor, în comparație cu alte metode de conservare a alimentelor.
„Procesul de congelare poate păstra nutrienții din alimente într-o anumită măsură, încetinind pierderea de vitamine care ar avea loc în timp dacă alimentele ar fi păstrate la temperatura camerei sau în frigider”, a explicat Costa.
Fructele și legumele congelate, de exemplu, pot fi congelate rapid la câteva ore după ce au fost recoltate la maturitate maximă, permițând ca aceste substanțe nutritive să fie sigilate, a declarat Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Nu doar prin congelare se pot pierde nutrienți
Pe de altă parte, ea a spus că produsele proaspete ar putea pierde o parte din acești nutrienți chiar în timpul în care sunt expediate către magazinele alimentare.
Kirkpatrick a făcut referire la un studiu comparativ din 2017 privind compoziția nutritivă a fructelor și legumelor proaspete, proaspete congelate și proaspete depozitate. Alimentele proaspete depozitate au fost definite ca fiind păstrate în frigider timp de cinci zile, sau durata medie de timp bazată pe comportamentul consumatorilor.
Rezultatele nu au arătat diferențe semnificative în ceea ce privește conținutul de vitamine evaluat. În cazul în care s-au constatat diferențe semnificative, produsele congelate au fost mai performante decât cele „proaspete-depozitate” în mai multe cazuri. Autorii studiului au concluzionat că rezultatele lor infirmă convingerea că alimentele proaspete au o valoare nutritivă semnificativ mai mare decât cele congelate.