De la cina în cuplu, eventual în formare, la prânzul de business sau la mesele de grup, cum se împarte nota de plată? Sau, dacă nu se împarte, cine o achită? Funcționează aceleași reguli dintotdeauna sau frenezia epocii actuale le-a modificat? Răspunde Marta Rabolli, expertă de bune maniere de la Accademia Italiana del Galateo, citată de publicația gastronomică lacucinaitaliana.it. Sunt coduri culturale comune lumii occidentale, se aplică oriunde în Europa.
„Înainte de toate, e bine de știut că există o regulă generală: cine invită plătește, fie că e femeie, bărbat, tânăr sau bătrân. Apoi, cel care a fost invitat este pe poziție privilegiată: alege unde să se așeze, intră primul, comandă primul”, explică experta.
Cina de cuplu 2.0
Însă există și alte situații, mai puțin generale. De exemplu, cina de cuplu, atunci când nivelul relației este încă relativ formal și ținem să facem o bună impresie. „Până acum am crezut că doar bărbații trebuie să plătească, din motive culturale care vin din istorie. Acum nu mai e așa. Cel invitat se bucură de invitația celui care l-a invitat, indiferent de sex. Și în cea mai clasică cină de cuplu este valabilă aceeași regulă generală”, spune Marta Rabolli.
Mese cu persoane mai în vârstă
Dar atunci când am invitat la masă în oraș o persoană sau mai multe mai în vârstă? Aceasta este una dintre situațiile în care trebuie să intre în acțiune bunul simț. Dacă invitația ai făcut-o tu, dar persoanele mai în vârstă țin să achite nota de plată, e mai bine să nu opui rezistență și să nu insiști. E o chestiune de educație și de respect, spune experta chestionată.
Mesele de grup
În Italia există două metode atunci când se iese la masă în grup: alla romana sau alla ligure. Prima, mai simpatică, presupune că suma totală se împarte în mod egal la numărul de participanți. A doua, după unii mai corectă, presupune că fiecare plătește pentru ce a consumat.
Alegerea însă ține și de tipul de masă, mai formală sau mai informală, de tipul de meniu sau de băuturile consumate. Nu există o regulă generală, dacă cineva consumă excesiv de mult față de media celorlalți, sfatul expertei este ca în mod discret să cerem și părea altora cum e mai bine de procedat – făcând mesajul să circule din aproape în aproape.
Aniversarea zilei de naștere
Când vine vorba de mese de aniversare la restaurant, în Italia există două uzanțe diferite, de la nord la sud. În nord invitații își plătesc singuri consumația dar se prezintă și cu cadou. Eventual, invitatul oferă o parte din consumație sau plătește băutura. În sud, cine invită, adică sărbătoritul, plătește pentru toți ceilalți.
Și la acest tip de mese, spune experta de bon ton, ar trebui să se aplice întotdeauna regula conform căreia cine organizează plătește. Însă, dacă obiceiul locului e altul, trebuie aceptat și urmat.