Cum se contaminează produsele ecologice. Măsuri de protecție pentru a păstra producția ecologică și sănătoasă

bio, agribusiness, contaminare produse ecologice, masuri de protectie, agricultura bio Sursa foto: Pexels/Pixabay

Contaminarea produselor ecologice cu pesticide convenționale este o amenințare la adresa oricărui producător de acest fel. Orice control care detectează niveluri sau tipuri neacceptate de substanțe îi va afecta de manieră imediată afacerea, relatează BioEcoActual, în numărul său din iulie 2024.

Ce pesticide se folosesc în agricultura ecologică

Motivul principal pentru achiziționarea alimentelor ecologice, conform studiilor, este în mod clar sănătatea. Totuși, din ce în ce mai multe persoane declară că ar consuma alimente ecologice din motive de mediu. De asemenea, există un interes crescând în consumarea produselor la care nu s-au aplicat produse de sinteză chimică, precum și pentru alegerea unui sistem de producție compatibil cu conservarea mediului înconjurător.

Este adevărat că alimentele ecologice au de obicei mai puține reziduuri de pesticide decât alimentele convenționale. Conform ultimului raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, în 79% din alimentele ecologice analizate nu s-au detectat reziduuri de pesticide, comparativ cu 58% din alimentele convenționale. Astfel, în timp ce alimentele ecologice de obicei au mai puține reziduuri de pesticide, acest lucru nu înseamnă că sunt complet lipsite de acestea.

Totuși, majoritatea reziduurilor identificate în probele de alimente ecologice provin din pesticide autorizate, cum ar fi compușii de cupru, care constituie majoritatea reziduurilor detectate. Se identifică și substanțe care se produc natural, cum ar fi bromura sau reziduuri provenite din degradarea produselor de dezinfectare, cum este cazul cloratelor, precum și contaminanți persistenți în mediu proveniți din substanțe interzise de mult timp.

Cauzele infestării culturilor ecologice cu pesticide convenționale

Apariția altor pesticide neautorizate în produsele ecologice poate fi cauzată de contaminarea cu tratamente aplicate pe câmpuri non-ecologice, de contaminări ambientale sau de contaminări survenite în timpul manipulării, ambalării, stocării sau prelucrării produselor ecologice.

Studiile științifice referitoare la prezența pesticidelor în mediu arată omniprezența lor. Se constată că 83% din soluri sunt contaminate cel puțin cu un tip de pesticid. În cazul apelor europene, studiile detectează prezența mai multor pesticide. Același lucru este valabil și pentru aer. Aceasta este motivul pentru a concluziona că, în ciuda faptului că agricultorii ecologici nu utilizează aproape deloc pesticide de sinteză chimică, în câmpurile lor pot fi detectate reziduuri care, în anumite cazuri, pot ajunge și în alimente.

Măsuri pentru a preveni contaminarea

Conform măsurilor care reglementează producția ecologică la nivel european, este responsabilitatea producătorilor ecologici să adopte toate măsurile de precauție în toate etapele producției, pregătirii și distribuției produselor ecologice care sunt necesare pentru a evita prezența substanțelor și produselor neautorizate în produsele ecologice.

Unele dintre aceste măsuri includ:

  • Instalarea gardurilor sau a cortinelor vegetale sau nevegetale: Aceste bariere fizice pot ajuta la prevenirea translatării accidentale a pesticidelor sau altor substanțe de sinteză chimică din terenurile de cultură convenționale către terenurile de cultură ecologică.
  • Stabilirea benzilor de siguranță: Acestea sunt benzi care aparțin terenurilor ecologice adiacente celor convenționale. Produsele provenite din aceste benzi, deși obținute prin metode de producție ecologică, din precauție nu pot fi comercializate folosind indicațiile protejate de producția ecologică.
  • Controlul și curățarea mașinilor mixte: Un alt motiv important de contaminare este utilizarea mașinilor mixte, adică utilizarea în comun a mașinilor pentru producția ecologică și pentru producția convențională (mașini de tratamente fitosanitare, semănători, recoltatoare…). Așadar, este necesară o curățare meticuloasă și eficientă în vederea eliminării resturilor de produse fitosanitare neautorizate în producția ecologică.
  • Gestionarea depozitelor: În cazul manipulării produselor ecologice și non-ecologice, este necesar să se stocheze produsele ecologice separat de celelalte produse, pentru a evita amestecarea sau contaminarea cu substanțe care nu respectă normele de producție ecologică.
  • Controlul transportului: Operatorii ecologici trebuie să garanteze că ambalarea și transportul produselor ecologice se realizează în recipiente, containere sau vehicule adecvate și sigilate, care să împiedice amestecarea sau contaminarea cu produse neautorizate în producția ecologică.

Trebuie menționat că este curios (și injust) faptul că producătorii ecologici trebuie să suporte singuri toate costurile suplimentare implicate de implementarea acestor măsuri. Și mai mult decât atât, în cazul detectării reziduurilor în urma prelevării probelor oficiale, este posibilă descalificarea întregii producții, chiar dacă fermierul ecologic nu este responsabil pentru aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *