Cum să începi să faci mișcare, fără să renunți pe termen lung / Cinci strategii pentru oamenii ocupați, recomandate de nutriționistul Tania Fântână

Când și ce să mănânci dupa antrenament Foto: Pixabay

De multe ori, ideea de a începe să faci mai multă mișcare te lovește când îți dai seama că nu mai ești la fel de energic ca înainte. Că ești mereu obosit, că urcatul scărilor e o aventură și că te întrebi: „Oare când a devenit atât de greu să te apleci după lucruri mărunte?”. Te-ai gândit, poate chiar de multe ori, că trebuie să faci ceva în legătură cu asta. Și totuși, de unde începi? De fapt, începem să facem ceva în acest sens când „ne ajunge cuțitul la os.” Te apuci să faci ceva după ce amâni și tot amâni. Momentul acela potrivit, declick-ul, vine de obicei fie când vezi pe cineva total transformat și îți confirmă că e posibil să reușești și tu, fie când îți este prea greu cu tine.

Nu trebuie să îți propui să devii maratonist într-o săptămână. În schimb, ia lucrurile pas cu pas. E ca și cum ai construi o casă. Nu începi direct cu acoperișul, ci cu fundația.

De multe ori, greșeala de început este că vrem prea mult de la noi într-un timp prea scurt. Dacă, după câteva zile sau chiar ore de mișcare, corpul nostru nu arată mai bine în oglindă sau urcatul scărilor ne lasă la fel de fără suflu, ne supărăm și abandonăm. Aici este greșeala. Renunțăm exact când mai era puțin și urma să reușim. Suferim din cauza acestei dezamăgiri că n-am mutat munții din loc în două zile.

Uite câteva lucruri la care să te gândești în timp ce încerci să te miști mai mult:

  1. Fă pace cu corpul tău
    Primul pas este să îți schimbi perspectiva. Nu faci sport ca să „pedepsești” corpul pentru cum arată sau ce nu poate face, ci ca să îl îngrijești și să-l sprijini să fie mai puternic. Mișcarea trebuie să fie o formă de grijă, nu o datorie. Începe prin a te întreba: „Cum mă simt când mă mișc?”. Corpul tău îți va răspunde, doar trebuie să îl asculți. Nu vorbim de o grijă exagerată că ai transpirat puțin și gata, să fugi să bei ceva cu electroliți, ci să-i dai corpului odihnă când îți cere și să te forțezi puțin mai mult când e cazul.
  2. Găsește-ți propria mișcare
    Nu toți trebuie să alergăm kilometri sau să ridicăm greutăți uriașe la sală. Poate pentru tine este mai ușor să începi cu o plimbare prin parc, cu bicicleta sau o clasă de yoga. Alege o activitate care îți face plăcere și te atrage. Este mai ușor să faci mișcare atunci când o vezi ca pe o plăcere, nu ca pe o corvoadă. Îți place să dansezi? Perfect! Pune-ți muzica preferată și dansează. Începe cu pași mici, care să te miște în direcția corectă. Dacă mișcarea aleasă nu este făcută cu bucurie, vei căuta orice pretext să renunți la ea.
  3. Fii constant în mișcarea aleasă
    Începe încet, fără presiune. Este suficient să ieși la o plimbare de 30 de minute zilnic. Apoi, crește treptat timpul și intensitatea. Important este să fii consecvent. Mișcarea nu trebuie să fie o activitate de tip „totul sau nimic”. Chiar și 20 de minute pe zi sunt mai bune decât nimic. Gândește-te la ea ca la o prietenie care crește încet și frumos.
  4. Integrează mișcarea în viața de zi cu zi
    Nu trebuie să îți rearanjezi toată viața ca să faci loc mișcării. În schimb, încearcă să introduci mișcarea în rutina ta zilnică. Folosește scările în locul liftului, coboară cu o stație mai devreme din autobuz, mergi la piață pe jos, urcă scările într-un ritm mai alert. Nu te teme de cum îți simți pulsul crescut în piept. Toate aceste mici schimbări adunate fac o mare diferență. Nu subestima puterea acestor gesturi aparent mărunte.
  5. Fă din mișcare un moment de răsfăț
    Nu mă refer să îți cumperi o pizza la fiecare mie de pași parcurși. Să nu mai vedem mâncarea ca o recompensă pentru fiecare lucru puțin mai greu pe care îl facem, ci ca pe o modalitate prin care corpul nostru primește energie pentru a supraviețui. Nu privi mișcarea ca pe o obligație. Mișcarea este un cadou pe care îl oferi corpului tău. Este momentul tău cu tine. Ești binecuvântat că poți să mergi, să alergi, să te întinzi, să te îndoi. Când începi să te miști, fă-o cu drag, nu cu ură sau frustrare. Mișcarea trebuie să devină acel moment al tău, un moment de eliberare și reconectare cu tine.

Începuturile sunt mereu cele mai grele, dar ține minte: nu trebuie să faci totul dintr-o dată. Doar începe. Fiecare pas mic te aduce mai aproape de un corp mai sănătos și o minte mai liniștită. Să faci mișcare nu este despre a te schimba într-o altă persoană, ci despre a deveni cea mai bună versiune a ta. Bătălia este întotdeauna doar cu tine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *