Cum să folosești resturile de mâncare din frigider pentru a alcătui un meniu sănătos. Ce poți face cu legumele care nu mai sunt așa de proaspete, cu o bucată de carne rămasă din ciorbă sau cu brânzica de casă ce stă să expire / Recomandările nutriționistului Tania Fântână

Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food Nutriționistul Tania Fântână / Sursa foto: G4Food

Nu știu voi cum vă organizați cumpărăturile și mesele în casă, dar eu merg la cumpărături în weekend sau comand online ingredientele necesare pentru weekend și săptămâna ce vine.

Încă din weekend gătesc două feluri de mâncare ce îmi vor ajunge cam până marți-miercuri. Miercuri, joi și vineri sunt zile în care improvizez mesele cu ajutorul „resturilor” din frigider.

Nu știu câți realizăm, dar se duc foarte mulți bani pe mâncare, săptămânal. Dacă nu îți faci niște cumpărături mai mari în weekend, riști să dai o sumă mult mai mare de bani dacă mergi zilnic în supermarket și astfel să ajungi să arunci multă mâncare. Improvizând ce a rămas în frigider, eviți risipa alimentară și te bucuri de mese sănătoase.

Haideți să vedem concret ce putem face:

  • Ultimele câteva ouă rămase în cofrag pot fi folosite ca omletă și mâncate seara sau la orice altă masă principală. Pot fi fierte și mâncate alături de o felie-două de pâine cu zacuscă sau de o brânzică de casă alături de un ardei sau castravete uitat prin frigider.
  • Legumele care nu mai sunt așa de proaspete pot fi fierte și transformate într-o supă cremă de legume ce merge foarte bine seara alături de un pumn de crutoane sau de câțiva crackersi.
  • Brânzica de casă ce stă să expire merge foarte bine mâncată alături de câteva linguri de mălai puse la fiert într-o delicioasă mămăliguță.
  • O bucată de carne rămasă din ciorbă, golită de zeamă, poate fi pusă pe o felie de pâine și mâncată ca sandviș alături de o salată sau o roșie simplă.
  • Conservele de sardine sau ton sunt mereu binevenite, asigurând o masă proteică, sănătoasă, deloc calorică și, mai presus de toate, foarte rapidă în anotimpul în care orele de lumină sunt mai reduse și parcă nu ne vine să petrecem atât de mult timp în bucătărie.
  • Borcanele de zacuscă, salată de vinete sau fasole bătută sunt și ele binevenite la orice masă principală sau gustare. Faceți-vă un stoc în cămară și apelați la ele de fiecare dată când timpul de a pregăti o masă este redus sau pur și simplu energia voastră este limitată.
  • Fructele care încep să se înmoaie (banane, căpșuni, mere) pot fi combinate cu legume precum spanac sau morcovi și puțin iaurt sau lapte vegetal pentru un smoothie hrănitor la micul dejun. Adăugați și câteva nuci sau semințe și aveți deja toți nutrienții necesari unui început de zi bună.
  • Salată de orez sau quinoa: Dacă ai resturi de orez, quinoa sau couscous, transformă-le într-o salată rece. Adaugă resturi de legume proaspete sau gătite, brânzeturi, fasole sau linte și o vinegretă ușoară.
  • Orice rest de carne sau pește poate fi folosit în tortillas sau lipii, adăugând salată, avocado și humus sau iaurt grecesc pentru un taco sănătos.
  • Carnea rămasă poate fi adăugată și într-un sos simplu pentru paste, împreună cu roșii, usturoi și ierburi. Poți adăuga și legume, cum ar fi spanacul sau ardeii, pentru a îmbogăți sosul.
  • Pastele cu brânză rasă sunt iarăși o masă principală bogată în calorii și pe placul tuturor. Pastele de orez nu necesită fierbere, doar scufundare în apă fierbinte pentru câteva minute.
  • Resturile de pâine pot fi tăiate cubulețe, stropite cu ulei de măsline și ierburi și apoi coapte pentru crutoane delicioase. Adaugă-le în salate sau supe pentru un plus de textură.
  • Avocado cumpărat cu câteva zile înainte poate fi pasat și transformat în guacamole, pus în salate de legume simple sau adăugat chiar în tocănițele de post pentru un plus de nutrienți și gust.

Alte câteva sfaturi despre cum să reduci risipa alimentară sunt și:

  1. Cumpără numai pe baza listei de cumpărături și a unei planificări anterioare a meselor.
  2. Uită-te mereu la data de expirare a produselor.
  3. Depozitează produsele în frigider pe baza datei de expirare. Pune-le la locuri mai greu accesibile pe cele care expiră mai târziu.
  4. Nu toate produsele ce expiră trebuie aruncate în acea zi. Pâinea, lactatele mai pot fi folosite și în zilele următoare. Nu aruncați un produs până nu ați deschis borcanul/recipientul și nu ați verificat gustul, aspectul, mirosul.
  5. Nu cumpăra multe produse noi, pe care nu le-ai mai cumpărat niciodată. Vor expira pe rafturi. Nu o să găsești niciodată timpul necesar încercării lor concomitent.
  6. Decât să comanzi mâncare iar și iar, mai bine petrece 10 minute să încropești ceva cu ce ai în frigider sau cămară.
  7. Dacă vezi că un produs expiră în câteva zile și nu sunt șanse să îl consumi, bagă-l la congelator. Îl vei folosi cu siguranță în perioada următoare. Nu băga la congelator produse deja expirate.
  8. Depozitează corect alimentele. Verifică și ajustează temperatura frigiderului, depozitează alimentele perisabile în partea cea mai rece și folosește recipiente ermetice pentru a menține prospețimea alimentelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *