Acest latte cu lavandă are doar o notă a acestei plante aromatice care completează perfect aroma cafelei. Laptele de ovăz din amestecul de barista se îmbogățește frumos datorită conținutului de grăsimi puțin mai mare. Dacă nu știți cum să faceți spuma de lapte, nu-i nicio problemă. Pur și simplu agitați puternic laptele de ovăz într-un borcan cu capac închis ermetic, până devine ușor și spumos. Doar aveți grijă ca laptele să fie cald, recomandă eatingwell.
Ingrediente:
- ¼ cană zahăr granulat
- ¼ cană apă
- 2 linguri de lavandă culinară uscată, plus mai multă pentru garnitură
- 1 ½ cană de lapte de ovăz simplu, neîndulcit, din amestec de barista
- ⅔ cană de cafea fierbinte
Cum procedăm:
Se amestecă zahărul, apa și lavandă într-o cratiță mică și se pune la fiert la foc mare. Se fierbe, amestecând din când în când, până când zahărul se dizolvă și amestecul este aromat, 1 până la 2 minute. Se ia de pe foc și se lasă la infuzat 30 de minute. Se toarnă amestecul printr-o sită cu plasă fină, apoi partea solidă se poate arunca. Siropul îl punem deoparte.
Încălzim laptele de ovăz într-o cratiță la foc mediu-mic până ajunge la 65 °C până la 70 °C, 2 până la 3 minute. Turnați laptele fierbinte într-un pahar metalic înalt sau alt recipient rezistent la căldură cu laturi înalte. Folosiți un spumant de lapte pentru a amesteca până când clocotește și devine spumos, aproximativ 30 de secunde. Dacă nu aveți un spumant de lapte, puneți laptele într-un borcan cu capac închis ermetic și îl agitați bine până când devine spumos.
Turnați câte jumătate din ceașca de cafea în două căni mari. Se amestecă 2 lingurițe de sirop în fiecare cană (Restul de sirop se lasă rămas la frigider pentru o altă utilizare). Turnați apoi în fiecare cană câte jumătate din laptele spumat și apoi ornați cu levănțică suplimentară, dacă doriți.
Siropul de lavandă poate fi făcut înainte și păstrat la frigider până la o săptămână.