Cum să faci față dificultăților de alimentație după un accident vascular cerebral/ Nutriționiștii își explică ce și cum trebuie să mănânci

diete sanatoase, Comisia Europeana, etichete Sursa foto: Pexels

Dacă ai avut un accident vascular cerebral, sau ai grijă de cineva care a suferit așa ceva, hrănirea poate fi o provocare. Nutriționista Victoria Taylor, de la British Heart Foundation, explică, potrivit bhf.org.uk, ce și cum trebuie să mănânci după un accident vascular cerebral.

Un accident vascular cerebral poate afecta modul în care mănânci în multe feluri, în funcție de modul în care îți afectează creierul.

Este posibil să ai dificultăți la înghițire, care pot afecta cantitatea și tipul de alimente pe care le poți consuma, sau este posibil să fi fost afectat în alte moduri, ceea ce face dificil să ieși pentru a-ți cumpăra singur mâncare, pentru a pregăti mesele sau pentru a te hrăni.

Unor oameni care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) nu le va fi afectată capacitatea de a mânca, caz în care accentul se va pune pe alimentația sănătoasă, pentru a preveni repetarea.

Indiferent de modul în care ai fost afectat, va exista o echipă de profesioniști din domeniul sănătății care va lucra împreună cu tine pentru a te ajuta să te recuperezi.

Dacă ai probleme la înghițire, alege alimente moi sau piureuri

Orice problemă legată de înghițire ar trebui să fie detectată în timp ce ești internat în spital, dar dacă tu crezi că ai putea avea probleme care nu au fost abordate, este important să discuți cu medicul tău despre acest lucru.

Un terapeut specializat pe vorbire și limbaj te poate sfătui cu privire la tipurile de alimente, și texturile alimentelor, care sunt cele mai bune pentru tine. S-ar putea să-ți recomande o dietă bazată pe alimente moi sau preparate sub formă de piure, care pot fi mai ușor de înghițit și ar putea fi necesar să adăugi o pudră specială băuturilor pentru a le îngroșa.

De asemenea, logopedul tău îți va monitoriza și progresul. Vestea bună este că pentru majoritatea oamenilor problemele de înghițire sunt temporare, și, în timp, se rezolvă. Cele mai multe îmbunătățiri sunt observate în primele câteva săptămâni după un accident vascular cerebral, deși pentru unii oameni este nevoie de o perioadă mai lungă de timp.

Dacă poți mânca doar piure, acest lucru poate afecta gama și conținutul nutrițional al dietei tale. De obicei, va trebui adăugat lichid în mâncare, pentru a obține consistența potrivită, ceea ce va dilua amestecul, făcându-l mai puțin energetic.

De asemenea, s-ar putea să descoperi că obosești în timp ce mănânci, ceea ce poate însemna că vei consuma mai puține alimente, așa că este important să conteze fiecare gură. Încercă să adaugi lichide hrănitoare, mai degrabă decât apă, atunci când amesteci alimentele – cum ar fi sos de roșii, lapte sau sos alb, în ​​funcție de fel de mâncare. Acest lucru îți va oferi mai mulți nutrienți.

Dacă ai slăbit după AVC, adaugă în dietă unt de arahide și lactate grase

Multor oameni le va fi greu să-și îndeplinească cerințele nutriționale, după un accident vascular cerebral (AVC), iar pierderea în greutate este o problemă comună.

Dacă ai fost subponderal înainte de AVC, este dificil, deoarece subponderabilitatea, sau subnutriția, poate afecta modul în care te descurci după un accident vascular cerebral. A fi subponderal îți poate afecta puterea și capacitatea de a lucra la obiectivele de reabilitare, dar îți și sporește riscul de infecții.

Un nutritionist trebuie să-ți explice cum poți profita la maximum de mesele tale.

Dacă pierderea în greutate este o problemă, poate fi util să adăugi suplimente (în funcție de cerințele tale de textură) cum ar fi untul de arahide, uleiul, brânza și produsele lactate cu grăsime. Mesele mici și frecvente sunt, de asemenea, o idee bună, dacă te chinui să mănânci mese mari.

S-ar putea să-ți fie recomandate și suplimente cu lapte sau budinci.

Alimentație sănătoasă, pentru a preveni viitoarele AVC-uri

Prevenirea unui accident vascular cerebral viitor este punctul central după ce ai avut un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu. Menținerea unei greutăți sănătoase și o dietă sănătoasă pentru inimă, cum ar fi o dietă în stil mediteranean,  pot ajuta la reducerea riscului, la fel ca orice medicament care ți-a fost recomandat. O dietă sănătoasă poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, precum și la atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase.

Aceasta înseamnă să consumi o dietă care să includă cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, pește (alb), leguminoase și cereale integrale. Ar trebui să limitezi dulciurile, prăjiturile, biscuiții și carnea procesată și grasă. De asemenea, este important să schimbi grăsimile saturate, din dieta ta, cu grăsimi nesaturate și să reduci aportul de sare, evitând alimentele bogate în sare, cum ar fi carnea procesată, gustările sărate și supele gata preparate, precum și fără adăugarea de sare în alimente.

Dacă bei alcool, limitează-ți consumul la cel mult 14 pahare pe săptămână, iar dacă bei atât de mult într-o săptămână, distribuie cantitatea pe mai multe zile și asigură-te că ai și câteva zile fără alcool.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *