Există trei metode sigure pentru a decongela peștele sau carnea de pasăre, dar niciuna dintre ele nu implică lăsarea acestora pe tejghea, la temperatura camerei!
-
Decongelarea în frigider
Cea mai bună metodă pentru a decongela peștele și carnea de pasăre este în frigider, ceea ce necesită puțină planificare în avans. Bucățile mai mici se pot dezgheța peste noapte, în timp ce alimentele mai mari pot avea nevoie de una sau două zile. Pentru bucăți mari, cum ar fi fripturile întregi sau curcanii, planifică o zi de decongelare pentru fiecare 2,2 kg.
Dacă peștele este sigilat sub vid, înainte de a-l pune în frigider, taie cel puțin o mică gaură în ambalaj sau îndepărtează ambalajul complet—este important să permiți oxigenului să ajungă la pește pentru a preveni formarea posibilelor toxine anaerobe. Pune peștele pe o farfurie sau o tavă, sau într-o pungă sigilabilă, pe care apoi o așezi pe o farfurie sau tavă, și pune-l în cea mai rece parte a frigiderului (de obicei, pe un raft din spate). Când ești gata să-l gătești, usucă peștele cu prosoape de hârtie și ești pregătit să-l prepari în mod obișnuit.
-
Dacă ești în criză de timp, decongelează peștele în apă rece
A doua cea mai bună metodă, și semnificativ mai rapidă, este să decongelezi peștele în apă rece. Această tehnică nu ar trebui să dureze mai mult de 30 de minute și poate fi chiar mai rapidă pentru fileurile subțiri, arată thespruceeat.
Apa rece înconjoară complet peștele, dezghețându-l mai repede decât aerul rece din frigider. Chiar și un mic flux de apă creează un efect de convecție ușoară, accelerând semnificativ procesul. Iată cum să grăbești procesul de decongelare:
- Dacă peștele nu este deja sigilat într-un ambalaj impermeabil, transferă-l într-o pungă de plastic pentru congelator, scoate cât mai mult aer posibil și sigilează-l bine. Nu scufunda peștele în apă dacă nu este sigilat în plastic, deoarece va absorbi apa și va deveni îmbibat. (Observație: pentru această metodă mai rapidă, nu există riscul de siguranță legat de ambalajele sigilate sub vid, dar peștele trebuie scos din ambalaj imediat ce este dezghețat.)
- Pune peștele în ambalajul său într-un vas puțin adânc, în chiuvetă, umple vasul cu apă rece și lasă robinetul să curgă ușor, astfel încât un flux subțire de apă să se scurgă în vas. Asigură-te că apa este rece, nu caldă și cu siguranță nu fierbinte.
- Începe să verifici ambalajul după 10 minute pentru a vedea dacă peștele s-a dezghețat—îți vei da seama doar atingându-l și verificând dacă devine mai moale.
- Odată ce peștele este dezghețat, scoate-l din apă și din ambalaj și usucă-l cu prosoape de hârtie.
Carnea de pui poate fi decongelată sub apă rece, dar e bine să o pui întâi într-o pungă de plastic etanșă. Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a te asigura că rămâne rece.
Este important să gătești carnea imediat după decongelare, în loc să o pui în frigider.
-
Decongelarea la cuptorul cu microunde
Decongelarea în cuptorul cu microunde este cea mai rapidă metodă, dar trebuie făcută cu grijă, recomandă eatingwell. Cuptorul cu microunde poate dezgheța peștele sau carnea de pasăre în mod inegal și poate începe să gătească anumite părți ale cărnii de pasăre. Verifică progresul frecvent și planifică să o gătești imediat după decongelare. Dar, dacă nu gătești peștele imediat, poate deveni periculos din punct de vedere al siguranței alimentare.