Cum să alegi sistemul de irigație perfect pentru plantele de pe terasă sau balcon/ Există variante simple și opțiuni cu conectare la sursă permanentă de apă

sistem irigatii balcon terasa Foto: profesionalagro.com

Tot mai mulți oameni aleg să dedice un spațiu din locuința lor amenajării unei zone verzi, fie că este vorba despre o terasă sau un balcon. Grădinăritul poate fi un hobby foarte relaxant și plăcut, dar presupune o investiție de timp și efort pentru îngrijirea plantelor astfel încât acestea să crească sănătos și frumos.

Un aspect esențial în întreținerea unei grădini este aportul regulat de apă, de care plantele au nevoie pentru a supraviețui. De obicei, se optează pentru udarea cu o stropitoare simplă sau un furtun, dar există și alte sisteme de irigare care ne pot ajuta mai ales pe timp de vară, atât pentru plantele de interior, cât și pentru cele de pe balcon sau terasă. Atunci când alegem sistemul ideal de irigare, una dintre primele întrebări este dacă avem sau nu o sursă de apă, deoarece de acest lucru va depinde alegerea sistemului.

Ritmul actual de viață nu ne permite întotdeauna să dedicăm suficient timp plantelor, iar uneori este nevoie să lipsim de acasă, caz în care soluțiile de irigare automată sunt de mare ajutor. Iată, așadar, opțiunile existente pe piață, pentru a alege cea mai potrivită soluție pentru grădina ta de balcon sau terasă:

1. Sisteme de irigare fără sursă permanentă de apă

Este rar cazul în care terasele sau balcoanele au o instalație de apă, motiv pentru care metodele de udare manuală sunt cele mai utilizate. De cele mai multe ori, se folosesc stropitori care distribuie apa sub forma unei ploi fine, dar există și alte metode eficiente, mai ales dacă plecăm de acasă pentru câteva zile și nu vrem să ne neglijăm plantele.

Gel de irigare

Este o soluție de apă solidă, care conține celuloză, permițând plantei să absoarbă treptat umiditatea. Poate menține planta hidratată până la 30 de zile. Gelul se prezintă sub formă de pungi sau recipiente asemănătoare unei gelatine, iar numărul de unități necesare se calculează în funcție de litri depământ din ghivece.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ghivece cu autoirigare

Disponibile în diverse forme, dimensiuni și culori, aceste ghivece au un rezervor de apă încorporat care eliberează treptat apă către plantă. Nivelul apei se monitorizează cu ajutorul unei tije indicatoare.

Sfere de autoirigare

Dispozitive în formă de glob care eliberează cantitatea necesară de apă prin capilaritate. Pe măsură ce pământul se usucă, se eliberează oxigen în glob, ceea ce determină distribuirea apei. Sunt fabricate din plastic sau sticlă, se montează ușor și oferă autonomie de până la 15 zile fără udare. Există și conuri de irigare din ceramică sau conuri de irigare pentru sticle, care funcționează după același principiu.

Sistem de irigare prin picurare cu rezervor

Aceste sisteme funcționează similar cu cele standard, dar nu necesită sursă de apă. Sunt dotate cu o pompă scufundată în rezervor, care extrage apa și o distribuie prin țevi către fiecare picurător, conform unei programări stabilite. Aceste sisteme se aleg în funcție de necesarul de apă al plantelor și de opțiunile oferite de programator. Avantajul lor este că pot fi extinse ușor prin adăugarea de țevi, ramificații și picurători, fiind o soluție flexibilă și versatilă.

2. Sisteme de irigare cu sursă de apă disponibilă

Dacă ai norocul de a avea o instalație de apă pe terasă sau în grădină, este ideal să profiți de ea pentru a uda eficient plantele.

Irigare cu furtun

O metodă foarte simplă, ce presupune folosirea unui furtun sau pistol de udare. Furtunurile sunt fabricate din materiale rezistente la UV, precum PVC-ul sau metalul, disponibile în diverse lungimi și modele extensibile. Se folosesc conectori universali care se potrivesc la robinete, programatoare și distribuitoare. Este o soluție potrivită pentru spații mai mari unde este nevoie să te deplasezi mai mult.

Irigare prin picurare

Sistemele actuale de picurare sunt foarte populare și includ un programator atașat la sursa de apă, țevi de distribuție, coturi, conectori, ramificații, picurători și chiar aspersoare pentru suprafețe mari. Kiturile conțin toate componentele necesare pentru instalare rapidă și ușoară, dar fiind o soluție flexibilă, pot fi completate cu piese suplimentare în funcție de spațiul disponibil. Odată instalat, este suficient să lași robinetul deschis, deoarece programatorul va gestiona pornirea și oprirea apei conform programării.

Alegerea unui sistem de irigare trebuie așadar să se bazeze pe rezultatele dorite, economisirea apei și a timpului. În general, sistemele de irigare automată permit oamenilor să uite de grija udatului zilnic și să câștige timp pentru alte activități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *