Cum s-a sărbătorit la București recunoașterea Erzurum drept ”Oraș gastronomic UNESCO”/  Celebrul Cağ Kebabı este considerat ”părintele” doner-ului turcesc/ Ensar Duman: ” Românii ne iubesc. Dar și noi, pe ei!”

Harta culinara a orasului Erzurum Sursa foto: Ensar Duman

Antreprenorul Ensar Duman și-a invitat prietenii să sărbătorească cu mare fast, o mare bucurie națională: Erzurum, orașul său natal, unul dintre cele mai vechi și mai bogate orașe și centre gastronomice ale bucătăriei turcești, a fost inclus pe lista ”Orașelor gastronomice” UNESCO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ieri seara, restaurantul iMZA Fine Cuisine, era plin până la refuz, în ciuda ploii torențiale de afară. Calea Floreasca era blocată de mașinile care nu mai conteneau să oprească în fața restaurantului.

Această recunoaștere a fost, bineînțeles, un motiv de mândrie pentru întreg poporul turc, dar și pentru turismul gastronomic din Turcia.

La București, vestea recunoașterii gastronomiei din Erzurum a fost celebrată așa cum se cuvine. Numeroase personalități politice, oameni de cultură, diplomați și oficialități s-au deplasat din Turcia, la București, special pentru acest eveniment dedicat orașului Erzurum, oraș care a reușit să pună gustul bun pe harta lumii.

Bucătăria locală se bazează pe carne, lactate, grâu și tehnici tradiționale de gătit

Erzurum-oras-gastronomic-UNESCO-eveniment-imza fine cuisine (2)
Sursa foto: Ensar Duman

Zeci de specialități specifice zonei Erzurum, cel mai mare oraș din Anatolia de Est, cu un trecut istoric ce datează din anii 6.000 î.Hr., au fost preparate pentru invitați.

Gastronomia din Erzurum este cunoscută  în toată Turcia, pentru preparatele sale puternice, consistente și foarte aromate. Bucătăria locală se bazează pe carne, lactate, grâu și tehnici tradiționale de gătit, care s-au păstrat nealterate, de secole. Este de notorietate și faptul că, micul dejun în Erzurum numără nu mai puțin de 50 de preparate diferite!

Oaspeții s-au putut bucura atât de deliciile specific zonei, de la brânzeturi artizanale prețioase, kebap-uri suculente și frigărui rumenite.

Ce am savurat din mâncărurile tradiționale din Erzurum

bucate turcesti la iMZA
Sursa foto: Ensar Duman
delicii turcesti
Sursa foto: Ensar Duman
delicii turcesti din Erzurum
Sursa foto: Ensar Duman
dulciuri turcesti
Surdsa foto: Ensar Duman

Aici am gustat și preparatul simbol al orașului: Cağ Kebabı (Erzurum Kebab), considerat ”părintele” donerului turcesc. Acesta se face din carne de miel, marinate cu ceapă sare și piper, înfiptă pe o frigăruie orizontală și gătită lent, la foc de lemn.

Su Böreği (börek cu foi fiarte)

  • Varianta din Erzurum este extrem de apreciată.
    Foile sunt fierte în apă clocotită, apoi stratificate cu brânză locală și unt. Are o textură bogată și consistentă

Ket (Keteyi Erzurum)

  • Este o specialitate locală: o pâine tradițională sau un fel de plăcintă groasă, densă, făcută cu unt și servită la micul dejun. Aceasta poate fi atât sărată, cu semințe de nigella, sau dulce, cu zahăr și nucă.

Tatar Böreği

  • Este un produs senzațional, un fel de ravioli turcesc: mici bucățele de aluat fierte, servite cu usturoi, iaurt gros și sos de unt cu boia.

Lor Dolması

Un fel  de sarmale, dar altfel: frunze de viță-de-vie umplute cu un amestec de brânză, ceapă, mărar și condiment, o variantă diferită de dolma clasică.

Kadayıf Dolması,  desertul emblemă a Erzurum

Acesta este un desert unic în Turcia, care se face din fidea kadayıf rulată cu nuci, prăjită în ulei și apoi însiropată. Este servită caldă, cu înghețată sau kaymak.

În fine! Am mâncat și alte multe bunătăți, pe care nu știu nici cum le cheamă și nici nu le-aș putea descrie, dar au fost extraordinare! Inclusiv niște dude dulci, care n-aș fi bănuit că sunt dude, până nu mi-a dezlegat cineva misterul.

Evenimentul a fost un adevărat regal culinar, dar și o ocazie excelentă pentru invitați de a descoperi noi preparate tradiționale din gastronomia turcească.

Ensar Duman: ”Dacă faci lucruri bune si de calitate, totul crește”

Ensar Duman - Erzurum-oras-gastronomic-UNESCO-eveniment-imza fine cuisine

Printre picături, am reușit să vorbesc și cu Ensar Duman, amfitrionul, care era prins cu invitații săi. Îl întreb despre business-ul pe care l-a clădit în România și a devenit un punct de referință:

”Dacă faci lucruri bune si de calitate, totul crește. Eu, în România, acum 20 de ani, dacă mă gândeam numai la bani, nu reușeam. Prima oară m-am gândit la calitate, să fac lucruri și mâncare de calitate și așa a crescut și business-ul. Eu am pornit singur, cu o asistentă lângă mine, iar la ora actuală am 400 de angajati. Noi am arătat aici calitate, bunătate, totul.

Dar pe primul loc nu trebuie să punem banii, ci bunătate, calitate, oamenii. Românii ne iubesc, și noi pe ei”.

Ce îi place cel mai mult dintre toate bucatele din Erzurum? Evident, Cağ Kebabı, cunoscut și sub denumirea de Erzurum Kebab:

”Dacă te duci în Erzurum nu se poate să nu guști Cağ Kebabı.Este un fel de șhaorma, dar cu miel. Trebuie să ții mielul la marinat vreo două ore. Trebuie servit cald, așa că atunci când pui lemnele pe foc, trebuie să ai și carnea gata pregătită”, îmi mai spune Ensar Duman.

“Pentru mine a fost o mare onoare să prezint orașul meu Erzurum. Un oraș cu o istorie de peste 6.000 de ani, situat la o altitudine de aproape 3.000 de metri și cu pârtii de schi, care însumează 87 de kilometri. La noi se organizează Olimpiadele de iarnă, întreaga zonă fiind turistică și extrem de ofertantă pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Anul acesta, Erzurum a fost inclus pe lista “Orașelor Gastronomice” din patrimoniul UNESCO. Eu sunt un cetățean născut în Erzurum și am dorit să prezint la București gastronomia orașului meu prin acest program cultural, turistic și gastronomic. Cel mai mult m-a impresionat și emoționat felul în care a răspuns echipa din restaurant, chefi și bucătari turci, când le-am spus ce eveniment pregătim.

 

”Dedic acest eveniment tatălui meu, pentru orașul nostru drag, Erzurum”

medalia Unesco
Sursa foto: Ensar Duman

S-au implicat total și au muncit cu drag, uniți de aceeași bucurie. Erzurum este de acum Oraș Gastronomic UNESCO, recunoscut la nivel mondial pentru gastronomia sa extraordinară.

Mulțumesc Excelențelor lor, ambasadorilor prezenți la eveniment, știu cât de prețios este timpul dumnealor și apreciez profund participarea fiecaruia. Mulțumesc diplomaților, politicienilor, rectorilor, oficialilor din Erzurum care s-au deplasat la București și tuturor invitaților iubitori ai gastronomiei turcești.

Am avut alături echipa mea, din nou, mii de mulțumiri tuturor și familia mea. Îi transmit gânduri bune tatălui meu, internat de două zile în spital, și îi dedic acest eveniment, pentru orașul nostru drag, Erzurum”, a declarat antreprenorul și consilierul medical Ensar Duman, organizatorul evenimentului.

La eveniment au fost prezenți o mulțime de ambasadori, printre care: Excelența Sa Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în România, Dl. Özgür Kivanç Altan, Excelența Sa Dl. Hassan Abouyoub Ambasadorul Regatului Marocului în România, Excelența Sa Dna. Divia Cepeda, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Columbia în România, Excelența Sa Dna. Alison Duncan, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Australiei în România, Excelența Sa Dl. Rim Kap-soo, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Coreea în România, Leonie Kowalenko, reprezentantă a Ambasadei Australiei, Mihaela Nicola, Consul Onorific al Australiei.

De asemenea, au participat rectorul Atatürk Üniversitesi din Erzurum, Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, dl. Mehmet Sekmen primarul orașului Erzurum și domnul Muhammet Sunar, primar de sector Palandöken, Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, prezentatoarea de televiziune Denise Rifai, de la Kanal D, oameni de afaceri și iubitori ai gastronomiei turcești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *