Ierburile proaspete de orice fel sunt trecătoare. Cu toții am trecut prin experiența de a deschide frigiderul doar pentru a găsi un mănunchi de ierburi care altădată era bogat, acum ofilit și aproape pe moarte. Unele plante se strică mai repede decât altele, iar „campionul” ofilirii este busuiocul. Frunzele sale delicate și umede se învinețesc și mucegăiesc foarte ușor, ceea ce te face să te întrebi: merită să investești în busuioc dacă nu îl folosești imediat? Răspunsul este „DA!”! Parfumul său dulce și floral este de neegalat. Trebuie doar să fie tratat puțin diferit, recomandă eatingwell. Cu un pic de grijă, busuiocul proaspăt poate rezista mai mult decât credeai. Iată cum să îl depozitezi pentru a-i prelungi viața:
-
Cumpără-l într-un ghiveci
Cea mai bună metodă de a păstra o plantă proaspătă este să o ții în viață. Busuiocul nu face excepție. Achiziționarea unui ghiveci cu busuioc nu este doar pentru pasionații de grădinărit. O plantă de busuioc este ușor de întreținut și de găsit. În funcție de sezon, poți găsi busuioc în ghiveci în secțiunea de produse proaspete din majoritatea supermarketurilor. Tot ce trebuie să faci este să o aduci acasă, să găsești un loc luminos pentru ea (în interior dacă temperaturile scad sub 4°C) și să o uzi regulat. Aceasta îți va oferi frunze proaspete de busuioc timp de săptămâni întregi, astfel încât să nu te grăbești să le consumi.
-
Tratează-l ca pe florile tăiate aproape
Nu ai suficient spațiu sau lumină pentru a începe o grădină de busuioc în interior? Nicio problemă. Poți păstra busuiocul proaspăt tratându-l ca pe un buchet de flori, cu o mică excepție: în loc să-l admiri pe masă, îl vei acoperi cu o pungă de plastic. Vei avea mereu busuioc proaspăt la îndemână.
Iată cum să faci:
- Pasul 1: Scoate busuiocul tăiat din ambalaj și taie aproximativ un centimetru de la capătul tulpinilor. Acest lucru va ajuta tulpinile să absoarbă apă.
- Pasul 2: Așază busuiocul într-un pahar cu câțiva centimetri de apă și acoperă-l lejer cu o pungă de plastic. (Nu o sigila. Busuiocul are nevoie să respire!) Pungile pentru produse proaspete sunt excelente pentru acest lucru, deoarece sunt subțiri și ușoare și nu vor zdrobi frunzele.
- Pasul 3: Mută mănunchiul de busuioc într-un colț mic al blatului din bucătărie, schimbând apa la fiecare câteva zile. Depozitarea astfel va face ca busuiocul să reziste mai mult de o săptămână.
Acum, poate te întrebi dacă îl poți pune la frigider pentru a-i prelungi viața. Nu! Busuiocul nu rezistă la frig. Temperaturile moderate sunt cheia pentru sănătatea lui.
-
Congelează-l
Dacă știi că mănunchiul de busuioc nu va rezista mult sau doar vrei să păstrezi gustul dulce al verii, congelarea este soluția. Înainte de a-l pune la congelator, blanșează-l. Blanșarea sună complicat, dar înseamnă doar să scufunzi busuiocul pentru câteva secunde în apă clocotită, apoi să-l muți imediat în apă cu gheață pentru a opri procesul de gătire. Blanșarea păstrează culoarea verde intens a busuiocului. Fără acest pas, busuiocul congelat devine maro-negricios.
După blanșare, tamponează frunzele cu prosoape de hârtie pentru a minimiza formarea de cristale de gheață. Poți congela frunzele întregi sau le poți toca și amesteca cu câteva lingurițe de apă, apoi să le pui în tăvițe pentru cuburi de gheață (aceasta este metoda noastră preferată).
-
Uscă-l
Busuiocul uscat acasă este mult mai bun decât cel cumpărat din magazin, care a stat pe raft cine știe cât timp. Și nu ai nevoie de echipamente speciale pentru a usca busuioc. Doar întinde frunzele de busuioc pe o tavă de copt și lasă-le să se usuce în cuptor la cea mai mică temperatură (sub 95°C) timp de 2 până la 4 ore sau până când devin foarte uscate și sfărâmicioase. Singura condiție este să te asiguri că frunzele sunt complet uscate. Dacă rămâne chiar și un pic de umezeală, vor mucegăi în timpul depozitării.
Lasă busuiocul să se răcească, apoi fărâmițează-l și depozitează-l într-un recipient bine închis. Astfel, va rezista un an sau chiar mai mult. Un lucru important de reținut: odată uscat, busuiocul este mai concentrat decât atunci când este proaspăt. Dacă folosești o rețetă care necesită busuioc proaspăt, dar ai doar busuioc uscat, reduce cantitatea cu o treime.