Cum alegi cele mai sănătoase produse vegetale care imită carnea?/ O nutriționistă ne sfătuiește să citim atent etichetele alimentelor, să fim atenți câte grăsimi saturate, zahăr adăugat și sare conțin, dar și ce tipuri de coloranți au fost adăugați

La ce sa fii atent cand alegi produse vegetale de tip carne Colaj G4FOOD

Fie că încerci să consumi mai puțină carne, fie că ești vegetarian sau vegan, o masă plant based o dată (sau de câteva ori) pe săptămână este întotdeauna benefică. Studiile arată, potrivit bhg.com, că o dietă predominant vegetală poate reduce inflamația, întări sistemul imunitar și aduce multiple beneficii sănătății generale, inclusiv reducerea riscului de boli de inimă, diabet și anumite tipuri de cancer. Dar, cum există atât de multe opțiuni de „carne” pe bază de plante, poate fi dificil să alegi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Caută uleiuri sănătoase pentru inimă, în produsele vegetale de tip carne

„Unul dintre motivele pentru care alegem un produs vegetal este faptul că, în mod normal, carnea poate conține multă grăsime saturată, care înfundă arterele și poate crește colesterolul. De aceea, e mai bine ca sursa ta de proteine, și masa ta în general, să fie săracă în grăsimi saturate,” explică Joy Bauer, expert în nutriție și stil de viață sănătos.

Așadar, verifică pe eticheta nutrițională și caută produse cu cel mult două grame de grăsimi saturate per porție.

Un alt ingredient de urmărit este tipul de ulei folosit. „Uleiul de cocos are un conținut ridicat de grăsimi saturate, dar uleiul de avocado și cel de măsline sunt regii uleiurilor sănătoase,” spune Bauer.

Acordă atenție proteinelor din produsele vegetale de tip carne

Carnea sau puiul sunt principalele surse de proteine într-o masă, așa că dacă le înlocuiești, trebuie să te asiguri că ceea ce consumi are un aport proteic adecvat. „Când ne gândim la proteinele de origine animală, acestea oferă aproximativ șapte grame de proteine la circa 30 g de produs, așa că ideal este ca produsul vegetal să aibă în jur de 20 de grame de proteine la o porție de 85 grame,” spune Bauer.

Ține sub control cantitatea de sare din produsele vegetale de tip carne

Alimentele ambalate sunt o sursă majoră de sodiu în alimentația noastră, iar în general ar trebui să fim atenți la aportul zilnic, care nu trebuie să depășească 2300 mg. „Amintește-ți că adesea produsele vegetale de tip carne vin deja asezonate,” spune Bauer. De aceea, e important să lași loc și pentru sarea din celelalte alimente și condimente din farfurie. Așadar, cu cât mai puțin sodiu, cu atât mai bine. Ideal ar fi ca produsul vegetal să conțină sub 400 mg de sodiu per porție.

Fii atent și la zaharurile adăugate în produsele vegetale de tip carne

Conținutul de zahăr este indicat în secțiunea „Total carbohidrați” de pe panoul nutrițional. Există cantitatea totală de zahăr, care ar trebui să fie nesemnificativă. „Poate exista un pic de zahăr natural din orez sau dacă produsul conține rodie sau sfeclă pentru culoare,” spune Bauer. Cantitatea de zahăr adăugat este menționată sub rubrica „Total zahăr” și ar trebui să fie zero. „Uneori e folosit pentru gust, dar ideal ar fi ca acest produs să nu fie sursa ta de zahăr adăugat,” adaugă Bauer.

Ia în considerare și aceste ingrediente, când cumperi produse vegetale de tip carne

Deși de obicei spunem că „mai puțin înseamnă mai mult” când vine vorba de lista ingredientelor, uneori mai mult poate fi benefic – în funcție de ingredientele respective, spune Bauer. De exemplu, diversitatea surselor de proteine vegetale este un lucru bun. Câteva ingrediente de urmărit ar fi: proteina din mazăre galbenă, linte roșie sau fasole fava. Și condimentele sunt importante. „Usturoi, ceapă, boia – toate acestea sunt bune și aduc arome sănătoase,” spune Bauer. De asemenea, asigură-te că nu conțin coloranți artificiali. Trebuie să vezi pe etichetă ce sucuri sau extracte din fructe și legume au fost folosite pentru colorare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *