Când vine vorba de valorile nutriționale ale alimentelor, modul în care le păstrăm poate face o mare diferență.
Atunci când punem la frigider ce a rămas din orez sau din paste, se poate forma amidon care ajută la păstrarea mâncării mai mult timp și poate crește beneficiile aduse de aceasta sănătății. Cu toate acestea, înghețarea mâncării pentru a fi reîncălzită mai târziu, nu afectează cu adevărat valorile nutriționale ale acesteia.
Conform United States Department of Agriculture (USDA), există schimbări minore în valorile nutriționale ale alimentelor care au fost înghețate.
Dar, în final, schimbarea valorii nutriționale a alimentelor înghețate depinde doar de modul în care au fost preparate înainte, anume dacă au fost prefierte sau gătite complet înainte.
„Depinde de mâncare”, ne spune Kristin Kirkpatrick, o dieteticiană calificată de la Cleveland Clinic și co-autoare a Regenerativ Health, într-un interviu acordat Health. „Nutrienții din unele alimente pot fi resorbiți de corp mai bine dacă sunt alimentele sunt gătite înainte (ex.: prefierberea sau gătitul complet și apoi înghețate), pe când altele sunt mai bune în forma lor crudă”, a adăugat ea.
Cristalele de gheață care se formează când ceva este congelat sunt cel mai mare motiv pentru care un produs își poate pierde anumiți nutrienți, ne explică Kelsey Costa, o dieteticiană și o nutriționistă calificată. „Aceste cristale pot rupe pereții celulelor, ducând la o mică pierdere a unor nutrienți, precum vitaminele C și B, care sunt solubile în apă”, a declarat ea pentru Health.
Costa a adăugat faptul că pierderile sunt adesea minore și că e nevoie de mai multă cercetare pentru a înțelege cum congelarea poate afecta valorile nutriționale ale alimentelor.
Mai departe vom vedea cum poate congelarea să afecteze mâncarea și sfaturi pentru a congela, decongela și reîncălzi în siguranță alimentele.
Congelarea mâncării poate să conserve nutrienții
Atunci când este realizată cum trebuie, experții spun că înghețarea alimentelor poate păstra valoarea nutrienților din acestea comparativ cu alte metode de păstrare a mâncării.
„Procesul de congelare poate prezerva nutrienții din alimente prin încetinirea pierderii de vitamine, proces care s-ar petrece dacă alimentele ar fi păstrate la temperatura camerei sau în frigider pentru mai mult timp”, ne explică Kelsey Costa.
Fructele și legumele congelate, de exemplu, pot fi înghețate rapid imediat după ce au fost culese, ajutând la blocarea nutrienților, spune Rahaf Al Bochi, proprietar al Olive Tree Nutrition LLC și purtător de cuvânt pentru Academy of Nutrition și Dietetice.
Pe de altă parte, ea mai spune și că alimentele proaspete pot pierde din nutrienți în timpul în care sunt livrate în magazine.
Kristin Kirkpatrick subliniază într-un studiu care compara valorile nutriționale ale fructelor și legumelor proaspete, congelate imediat după ce au fost culese și cele care au fost păstrate la frigider. A aflat că cele din urmă pot fi păstrate până în cinci zile
Rezultatele nu au arătat diferențe semnificative între cele trei categorii privind vitaminele păstrate. Acolo unde s-au găsit diferențe semnificative, produsele congelate au depășit performanța celor „proaspăt depozitate” mult mai des decât invers.
Autorul studiului a concluzionat că descoperirile lor infirmă credința că alimentele proaspete au valori nutriționale mai mari decât cele congelate.
Sfaturi importante pentru decongelarea și reîncălzirea alimentelor congelate
Conform lui Al Bochi, metodele de reîncălzire pentru a optimiza nutrienții din alimentele congelate sunt încălzirea cu abur, la microunde, prăjirea sau prăjirea folosind aer.
„Utilizarea aburului este o opțiune mai bună decât fierberea, deoarece reduce pierderea vitaminelor solubile în apă,” spune Costa.
Kirkpatrick a subliniat, într-un studiu din 2015, diferitele metode de a decongela brocoli. Folosind microundele pentru a îl decongela rapid duce la o pierdere mai mică de nutrienți decât dacă l-am fierbe pentru un timp îndelungat.
Ea ne scoate în evidență faptul că ceea ce contează cel mai mult este timpul de decongelare.
„Timpul îndelungat poate afecta nutrienții în mod negativ”, spune Kirkpatrick. „Fierberea pentru perioade mai scurte de timp a ajutat la reținerea carotenoidelor din brocoli, pe când dezghețarea la microunde a avut un efect negativ asupra sa. Însă, un timp de decongelare scurt la microunde a avut mai puține efecte adverse”, a explicat ea.
Sfaturi de siguranță pentru congelarea alimentelor
Sfaturile generale pentru congelarea alimentelor în siguranță includ prefierberea cestora, păstrarea lor la zero grade Celsius și folosirea tuturor alimentelor congelate înainte de data de expirare pentru a păstra cel mai înalt nivel de nutrienți.
Fructele și legumele congelate, în special, ar trebui consumate între 8 și 12 luni pentru calitate optimă, dar chiar și așa, păstrarea acestor alimente în congelator pentru mai mult timp nu va cauza probleme privind siguranța de a le consuma.
Costa mai scoate în evidență și faptul că respectarea regulilor impuse de USDA este crucială. Aceste reguli de siguranță privind alimentele menționează că ar trebui să mai adăugăm un ambalaj peste cel în care alimentele deja se află, pentru a preveni deteriorarea calității ambalajului original în timp. Congelarea rapidă sau cât mai rapidă posibil, poate ajuta la păstrarea calității alimentelor prin prevenirea formării cristalelor mari de gheață.
Mai este de reținut și faptul că trebuie să punem în congelator alimentele congelate imediat cum am ajuns acasă de la magazin, spune Jill Roberts, un profesor asociat specializat în siguranța alimentelor din University of South Florida College of Public Health.
Sursa foto: Pixabay/rperucho
Congelarea este noul “proaspat”, mai ales cand vorbim de produse care vin de la mare distanta.