Cum afectează canicula apetitul. Răspunde Tania Fântână, nutriționist

mancare, ochi sanatosi, tania fantana, vedere, omega-3 Sursa foto: G4Food

Cred că fiecare are experiențele lui de tot soiul cu alimentația în timpul verii. Intuitiv, cel puțin, știm că vara mâncăm mai puțin, iar iarna mai mult. Nevoile energetice ale corpului sunt mai mari în anotimpul rece decât în cel cald.

Pe perioada caniculei, principala ocupație a metabolismului este de a menține temperatura corpului constantă. Așadar, acesta va reprima senzația de foame, întrucât și digestia produce o cantitate mare de căldură/energie. De aceea ne este așa ușor să stăm până seara doar cu câteva gustări, cu fructe, cu o supă sau cu o salată.

La fel ca în perioada recuperării după o boală, și în timpul caniculei corpul nostru are și alte funcții de îndeplinit, în afară de cea a digestiei. Alimentele sub formă lichidă, cele cu conținut redus de grăsime și cele cu conținut ridicat de apă sunt de ajutor când e foarte cald.

Sunt însă unele persoane care, deși nu mănâncă mai mult când temperaturile sunt ridicate, se pot simți mai greoaie și chiar au pe cântar mai multe kilograme din cauza retenției de apă. Schimbările hormonale care apar în corp pe timpul caniculei pot duce la balonare, cât și la o creștere ușoară a greutății corporale. Pentru unele persoane, creșterea temperaturii de afară duce la o scădere a metabolismului, iar astfel le este greu să slăbească.

Motive pentru care, deși pare ușor să slăbești vara, practic asta nu prea se întâmplă:

  • Perioada concediilor ne taie toată lista de restricții pe care ni le impunem pentru a ne păstra greutatea. Mai o prăjitură cu cineva drag la terasă, mai o vizită într-un oraș sau țară cu specific culinar ofertant, vacanțele all inclusive, vizitele mai dese la rude sau prieteni — toate sunt motive pentru a amâna disciplina alimentară.
  • Schimbarea rutinei. Pentru cei mai mulți dintre noi, disciplina și seriozitatea ne țin atât timp cât suntem acasă, în perimetrul nostru cunoscut. Cum părăsim incinta, cum începe imaginația să se joace cu mintea noastră. Câteodată, doar ideea că te sui în mașină și pleci din oraș îți deschide apetitul la cele mai savuroase și păcătoase combinații alimentare. Cine a rezistat să nu intre într-o benzinărie și să cumpere o grămadă de lucruri pe care nici măcar nu le-ar fi luat în mod normal și apoi să le regrete?
  • Consumul de dulce crește. La fel și alcoolul. Cine poate rezista ofertei de înghețate delicioase vara? Majoritatea cumpărăm așa… să fie pentru oaspeți, dar ele dispar din congelator după primul weekend. În plus, atunci când nu simți nevoia de a mânca o masă principală serioasă, parcă mai la îndemână îți par o înghețată și un pumn de nuci. Firește că ele nu țin prea mult de foame și, în câteva ore, ajungi să mănânci și o masă principală, dar măcar ți-ai atins scopul: acela de a te răsfăța cu ceva dulce și răcoritor.
  • Din cauza temperaturilor ridicate, sportul în aer liber devine cu adevărat provocator și se diminuează ca intensitate sau/sau durată. Nevoia de confort, de plăcere a mișcării rămâne și efortul fizic se face până la depășirea acestor praguri.
  • Înlocuim mesele principale cu gustări de nuci, semințe, popcorn și fructe în cantitate excesivă. Toate acestea pot cauza disconfort din cauza datorită balonării, aduc multe calorii și nu oferă sațietate.

Termoreglarea și efectul termic al alimentelor sunt principalele motive pentru care apetitul nostru scade pe caniculă. Dacă am continua să mâncăm la fel de mult ca în perioadele cu temperaturi scăzute, probabil că organismul nostru nu ar fi în stare să scadă temperatura corporală către limitele normale.

Un alt efect greu de gestionat este și acela al stărilor de nervozitate provocate de temperaturile ridicate. Dacă adăugăm la asta somnul de proastă calitate, avem o stare generală foarte proastă a organismului și o responsabilitate mare pe umerii noștri de a funcționa la nivelul cerințelor sociale la care fiecare persoană trebuie să se ridice.

Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *