Cultura sorgului se extinde și în România. Dar ce proprietăți are și cum se consumă această cereală foarte veche

ce gust are sorgul cum se gateste sorgul cum se mananca sorgul faina de sorg retete cu sorg sorg foto: dreamstime.com@ Indiaphotos

Sorgul este o cereală antică, fără gluten și bogată în nutrienți, care în ultimii ani începe să revină în prim plan și să ocupe o nișă importantă printre amatorii de hrană sănătoasă.

Este un soi de cereale foarte vechi din familia graminaceelor, ca și grâul, orzul, porumbul și orezul. Există mai multe varietăți, mai deschise, alb-gălbui, sau mai roșiatice la culoare. Însă, comparativ cu ele, conține o cantitate mai mare de fibre și în general este foarte bogat în nutrienți. Fiind fără gluten, este recomandat în dieta persoanelor cu intoleranța dar și pentru persoanele cu boala celiacă. Totodată, are un indice glicemic mai mic, nu generează vârfuri glicemice precum grâul sau orezul.

Deși este puțin cunoscut în lumea occidentală, sorgul este a cincea cea mai cultivată cereală din lume. Există mai multe specii, cea mai cunoscută având originea în Africa, în timp ce celelalte provin din Australia, India și Asia de Sud-Est.

Culturile de sorg încep să ia amploare și în Europa, mai ales în contextul schimbărilor climatice, pentru faptul că este rezistentă la secetă. Mai nou, unii fermieri au început să îl cultive experimental și în România. Cândva se cultiva pentru făcut mături, iar boabele constituiau hrană pentru animale.

Proprietăți și beneficii ale sorgului

Dincolo de faptul că nu conține gluten, este bogat în vitamine din grupul B, magneziu și antioxidanți. Este, de asemenea, o sursă excelentă de fibre, dar, la fel ca în cazul altor cereale, este de preferat sorgul integral. Nu are contraindicații cunoscute.

100 de grame de sorg eliberează 329 kcal și conțin:

-proteine 10,6 g

-lipide 3,4 g

-carbohidrați 72 g, din care zaharuri 2,5 g

-fibră 6,7 g

Ce gust are sorgul

Are un gust neutru și delicat, dar oarecum dulceag, și poate reprezenta o bază pentru multe tipuri de preparate, fie sub formă de boabe, fie măcinat, sub formă de făină.

Gătirea lui este foarte simplă și se folosește asemănător cu orezul sau hrișca. Boabele fierte pot fi folosite în salate împreună cu alte legume, se poate adăuga în supe sau alte mâncăruri scăzute.

Dacă îl fierbem, normal sau la oala sub presiune, și îl combinăm cu legume sau cu ierburi aromatice, pentru savoare, poate fi o garnitură ideală. E suficient să ne gândim cum folosim orezul, îl putem înlocui cu sorg, pentru o alimentație cât mai variată.

Ca făină, se poate adăuga în orice compoziție sau aluat, ca o făină obișnuită, mai puțin în aluaturi dospite, de vreme ce nu are gluten. Cu alte cuvinte, făina de sorg poate fi folosită pentru clătite, pancakes, biscuiți, tarte, dulci sau sărate.

De asemenea, în comerț se vinde și sorg expandat, care se poate consuma cu iaurt.

Eu însămi, având o relativă intoleranță la gluten, folosesc cel mai des boabele de sorg în loc de paste, pentru salată rece. Iar făina, o folosesc la clătite, fursecuri și gnocchi, în locul celei de grâu – are și un gust mai puțin neutru și mai interesant.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *