În piețele din Galați, carnea de porc și produsele adiacente se vând la prețuri cuprinse între 10 lei și 36 de lei, dar este de așteptat ca aceste prețuri să crească odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă.
Astfel, pulpa de porc fără os se vinde cu 27-28 de lei/kilogram, iar pentru pulpa de porc cu os, cumpărătorii trebuie să scoată din buzunar 20-21 de lei/kilogram.
Cotletul de porc dezosat se vinde cu 28-29 de lei/kilogram, iar șunca de porc se dă cu 15-16 lei/kilogram. Cele mai scumpe sunt ceafa de porc și mușchiulețul de porc, care se vând cu 35-36 de lei/kilogram.
Costița de porc costă 29-30 de lei/kilogram, iar cel mai ieftin este ficatul de porc (10 lei/kilogram). Carnea pentru tochitură și carnea tocată de porc se vând cu 26-27 de lei.
„Ca să fie și profitabil, ar trebui să dăm porcii cu 20 de lei pe kilogram în viu”
Crescătorii de porci reușesc din ce în ce mai greu să crească animalele până la greutatea de sacrificare, iar de multe ori nu scot niciun profit. Un fermier din județul Galați crește porci pentru consumul propriu, iar cele câteva suine care îi rămân, le vinde.
„Dacă am calcula cât investim în creșterea porcilor, nu ne scoatem cheltuiala. Continuăm să facem asta pentru că noi ne ocupăm în paralel și cu vânzarea de cereale și cumva ne este mai ușor. Cu cerealele care ne rămân după fiecare cursă de transport reușim să îi creștem”, a declarat Nicoleta Federenco, fermier din localitatea Pechea, județul Galați, pentru G4Food.
Când porcii ajung la 120 de kilograme, soții Federenco îi scot la vânzare, la prețul de 17 lei pe kilogram în viu. Cumpărătorii sunt localnici din Pechea, dar și din Galați și alte comune gălățene, precum Șendreni și Braniștea.
„Ca să fie și profitabil, ar trebui să dăm porcii cam cu 20 de lei pe kilogram în viu. O tonă de cereale costă 1.300 de lei, iar un porc ca să ajungă la 100 de kilograme în decurs cam de 10 luni-un an, mănâncă mult mai mult de o tonă. Nu mai punem cu ce completăm aceste cereale, adică floarea-soarelui, mazăre și altele”, a explicat Nicoleta Federenco.
Dacă purceii nu sunt din gospodăria proprie, ci trebuie cumpărați, asta înseamnă cheltuieli suplimentare de 700-800 de lei pentru fiecare animal. Fermierul a declarat pentru G4Food că trebuie să mențină prețul la 17 lei pe kilogram în viu, altfel potențialii cumpărători s-ar reorienta rapid către supermarketuri, unde pot cumpăra carnea și cu 25 de lei pe kilogram.
Deci ăștia cu porcii, miei și mierea niciodată nu își scot banii.
Ce se plang asa zisii fermieri din Romania de pretul carnii de porc. Ba, dar fermierii din Spania cum reusesc sa vanda kilogramul de carcasa de porc cu 1,57 euro, adica nici 8 Ron, si ai nostri il vand cu 17 Ron in viu? In Spania au porci magici care se hranesc doar cu are, asa-i?