Începe să nu ne mai surâdă cozonacul, poate e doar efectul de saturație, sau poate începe să se usuce puțin. Îl putem recicla în niște deserturi la pahar, învăluit în creme care mai de care. Iar dacă, poate, cozonacul s-a terminat deja, putem combina cremele cu biscuiți simpli. Iată mai jos câteva idei de creme simple de desert, preparate simplu, fără bătaie de cap, „din ochi”, experimentând. Zilele de pauză sunt zilele ideale pentru experimente.
Cremă de mascarpone
Protagonistul incontestabil al celor mai populare și practicate rețete de creme pentru desert este brânza mascarpone, un produs obținut din procesarea smântânii. Doar adăugând câteva ingrediente și fără prea mult efort, se obține o cremă extrem de delicioasă, simplu, cu mixerul. De exemplu, mascarpone, zahăr și cacao. Pentru un plus de savoare, și un strop de coniac.
Se poate adăuga în pahare, peste biscuiți simpli stropiți cu puțin lapte cu cacao.
Cremă de vanilie
Alternativa mai dietetică la mascarpone, crema de vanilie, din lapte, ouă, zahăr și amidon (1 gălbenuș de ou, 10 g de amidon, 20 g zahăr, 200 g lapte, vanilie) – dizolvând zahărul și amidonul în lapte, cu care diluăm gălbenușul de ouă, ținând apoi amestecul la bain marie până ajunge la consistența dorită. Se poate adăuga peste cuburi de cozonac stropit cu puțin rhum sau brandy.
Cremă Chantilly
Sau, cremă chantilly, care nu e altceva decât cremă de vanilie amestecată cu frișcă și zahăr, cu care putem acoperi o felie de pandoro simplu, stropit cu câteva linguri de suc de portocale.
Cremă de lămâie
Altenativa foarte fresh, deci potrivită, acestor zile cu mâncare multă și grea, crema de lămâie, similară celei de vanilie, dar cu adaos de coajă rasă de lămâie. O transferăm în pahare și adăugăm în ea bucățele de pișcoturi de șampanie. Stropite cu puțin sirop de orice fructe avem la îndemână, ideal, de căpșuni sau zmeură. Dar merge și sirop de mentă, o combinație ideală, alături de lămâie.
Cremă vegană
Pentru cine nu consumă alimente de origine animală, inclusiv lapte și ouă, există rețete delicioase de creme pentru desert vegane foarte potrivite preparatelor din perioada Crăciunului. De exemplu, crema de lămâie se poate prepara fierbând la foc mic lapte de soia, făină de orez, zahăr, puțină coajă de lămâie – 100 g de lapte de soia corespund la 10 g făină de orez. Este o cremă potrivită și pentru cei cu intoleranță la lactoză sau care nu pot consuma ouă.
Atenție, sunt toate creme pentru desert cu un nivel caloric ridicat, care, adăugate la alte produse dulci și calorice, duc la o combinație care poate însuma 500 kcal sau mai mult în doar câteva înghițituri. E legitim să le consumăm, dar în cantități limitate.