Această cremă de ardei iute este una dintre specialitățile pentru care regiunea Calabria din Italia este foarte renumită, chiar și dincolo de granițele naționale. Conservele de acest fel la care se mai adaugă și alte legume de sezon – ardei, roșii, vinete- li se spune bomba calabrese. Seamănă cumva cu zacusca dar sunt mai picante. Se prepară extrem de simplu, e mai rapid de făcut decât de explicat. Se mixează ardeii iuți în blender, se amestecă apoi cu ce mai e nevoie, apoi se sterilizează la bain marie direct în borcan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Gradul final de picant depinde în mare măsură de intensitatea ardeilor, dar și de câte semințe ajung în final în ea. Unii le dau pe toate la o parte, alții le adaugă pe toate, alții adaugă doar o parte, fiecare poate testa și alege.
În funcție de cât iese de picantă, crema de ardei iute se poate folosi iarna pe bruschette, pentru a da gust mâncărurilor sau pur și simplu pe o felie de pâine. E atât de simplu de făcut și are atâtea întrebuințări posibile, că dacă cineva are ardei iuți în grădină chiar merită încercat.
Ingrediente pentru 1 borcan de cremă de ardei iuți
-
100 g ardei iuți roșii proaspeți
-
1 cățel de usturoi, opțional și ierburi aromatice
-
½ linguriță sare
-
50 ml ulei, ideal de măsline dar merge oricar alt ulei pentru gătit
Procedeu
-
E important, înainte de orice, să vă puneți mănuși! E obligatoriu, chiar.
-
Spălați ardeii iuți și uscați-i bine cu un prosop de hârtie.
-
Îndepărtați codițele, apoi rupeți ardeii și eliminați o parte din semințe. Pot fi lăsate toate, sau pot fi eliminate toate, opțiunea ține de experiență dar și de intensitatea ardeilor.
-
Puneți ardeii în blender împreună cu usturoiul și sarea, apoi mixați. Dacă preferați ierburi aromatice în compoziția cremei, tot acum e momentu lor.
-
Când obțineți un amestec omogen, puneți-l într-o sită și lăsați-l să se scurgă timp de cel puțin 3-4 ore.
-
Transferați pulpa din nou în blender, adăugați uleiul și mixați până obțineți o cremă fină.
-
Puneți crema obținută în borcane sterilizate și acoperiți cu un strat de ulei.
-
Închideți bine pentru a crea vidul, apoi fierbeți borcanele timp de aproximativ 30 de minute la bain marie, în apă. Lăsați-le să se răcească complet în apă.
- Odată deschis apoi borcanul, recomandarea este să fie ținut la frigider, iar crema, consumată în decurs de circa o lună.