Operatorul regional de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe avertizează populaţia că nu va mai ridica gunoiul menajer din faţa locuinţelor dacă acesta conţine deşeuri vegetale biodegradabile, conform Agerpres.
Conducerea societăţii a precizat că, odată cu venirea toamnei, au apărut cantităţi mari de deşeuri vegetale în gunoiul menajer colectat din zonele rurale, prin urmare în următoarea perioadă va fi verificat conţinutul pubelelor şi va fi preluat doar gunoiul colectat corespunzător.
Totodată, a reamintit cetăţenilor că, potrivit legii, au obligaţia de a colecta separat şi composta deşeurile biodegradabile.
„În această perioadă, nu vorbim de cantităţi mici de deşeuri biodegradabile, pentru că aproximativ jumătate din gunoiul menajer colectat de un camion este de origine vegetală. Aş dori să clarific că nu este vorba de cinci coji de banane, ci de frunze, mere căzute, crengi tăiate şi alte asemenea materiale: acestea nu pot fi considerate deşeuri menajere, nici din punct de vedere legal, nici logic. Locul lor nu este în pubelă, ci trebuie compostate, conform reglementărilor. Tega plăteşte 361 de lei pentru fiecare metru cub de gunoi menajer, deci nu este gratuit nici pentru noi. Dacă situaţia nu se va schimba şi vom continua să primim atât de multe deşeuri biodegradabile în gunoiul menajer, acest lucru va afecta şi clienţii, deoarece va duce inevitabil la o majorare a tarifelor şi nu vrem să ajungem în această situaţie (…) În următoarele săptămâni, TEGA va verifica conţinutul pubelelor din localităţile rurale, iar dacă acestea conţin materiale biodegradabile de origine vegetală, locuitorii vor fi notificaţi că nu au colectat corect deşeurile, iar gunoiul nu va fi ridicat”, a anunţat directorul Tega, Mathe Laszlo, printr-un comunicat de presă.